100 jaar John Deere tractoren

100 jaar John Deere tractoren

14 maart 2018 – vandaag 100 jaar geleden, betrad Deere & Company de tractormarkt.

Het grootste succesverhaal in de agrarische machine industrie begon met de Waterloo Boy in de Verenigde Staten. Vandaag de dag is John Deere wereldwijd een toonaangevende farikant van landbouwtractoren, en produceert het bedrijf 'intelligente' tractoren in 12 fabrieken over de hele wereld.

Met de overname in 1918 van de Waterloo Gasoline Engine Company in Iowa ter waarde van $2,25 miljoen betrad het bedrijf de tractorenmarkt. Het was een veelbesproken en controversiele investering voor die tijd, omdat veel critici niet geloofden in de toekomst van tractoren en bleven vertrouwen op het gebruik van traditionele paardenkracht. Niemand had verwacht dat de tractorindustrie zich zou ontwikkelen tot de belangrijkste groeibasis van het bedrijf.

De Waterloo Boy Model N van 12 pk, gebouwd in de periode 1917 tot 1924, is de eerste door John Deere gebouwde en op de markt gebrachte tractor. De eerste volledig groen en gele tractor met het John Deere merk was het Model D, gebouwd in de periode 1923 tot 1953, waarmee het succesverhaal van het tractorbedrijf begon. De all-time bestseller van John Deere was het model B, met 300.000 verkochte exemplaren gebouwd tussen 1935 en 1953, terwijl de 4020 de meestverkochte tractor van één enkel model werd, met in totaal 175.000 geproduceerde exemplaren tussen 1963 en 1971. John Deere werd in 1963 voor het eerst wereldwijd marktleider op het gebied van verkoop van tractoren.

In 1956 nam John Deere de tractorfabrikant Heinrich Lanz AG in Mannheim, Duitsland over. Met deze overname werd de productie van het bedrijf uitgebreid naar Europa. Lanz had een lange geschiedenis in de tractorindustrie welke begon met de introductie van de populaire Lanz Bulldog in 1921.

In de daarop volgende jaren bleef John Deere haar positie in de tractorindustrie versterken. Nadat zij in 1954 als eerste bedrijf in de sector stuurbekrachtiging op tractoren begon aan te bieden, was een andere belangrijke mijlpaal de lancering van de omrolbeschermingsbeugel (ROPS) als veiligheidsfunctie in 1966, wat de standaard werd voor de gehele industrie. Oorspronkelijk beschikbaar als optie, was de Sound-Gard-cabine in 1973 het eerste stofvrije bedieningsstation met temperatuurregeling. Met de in 1964 geïntroduceerde PowerShift-transmissie kon de bestuurder beter en comfortabeler schakelen en gaf een hogere productiviteit in het veld.

Op dit moment is word de tractor niet langer alleen gebruikt als  trekwerktuig. Met de ingebouwde automatisering kan een balenpers 'communiceren' met de tractor voor automatische aanpassing van functies zoals bijvoorbeeld voorwaartse snelheid. Met mobiele gegevensoverdracht kunnen boeren gegevens verzamelen van zaaien tot oogsten en dit automatisch versturen naar het kantoor. Perceeldocumentatie toont gegevens van de gehele productieketen en verhoogt de transparantie voor klanten. Boeren en loonwerkers kunnen deze gegevens gebruiken om landbouwtechnische beslissingen te nemen over de toepassing van bijvoorbeeld kunstmest en chemische stoffen.

Het jubileum van John Deere's 100 jaar van succes en innovatie, van de Waterloo Boy met 12 pk tot de 'intelligente' tractor van vandaag, wordt gevierd in de verschillende tractorfabrieken van het bedrijf. Medewerkers, hun families en andere gasten zijn uitgenodigd om een kijkje achter de schermen bij de productie van John Deere tractoren te nemen. Daarnaast zal de fabriek in Mannheim een tractorparade door de stad organiseren.

Het John Deere Forum in Mannheim houdt een tentoonstelling van oldtimers en klassieke tractoren, waaronder een originele Waterloo Boy. De Forumwinkel biedt een breed 100 jaar assortiment aan merchandise voor liefhebbers zoals een speciale editie van het 9RX-tractormodel, petten, shirts en koffiemokken. De tractoren die in 2018 door klanten zijn besteld worden afgelevered met een speciale ‘’100 jaar’’ editie badge op de motorkap van de trekker.

De activiteiten van de 100e verjaardag van John Deere kunnen worden gevolgd op www.deere.com, Facebook en YouTube.


Tractorproductie in Mannheim: een beknopt overzicht 

De fabriek in Mannheim is de grootste John Deere fabriek buiten Noord-Amerika. Zij produceren tractoren van de 6R-serie, van 90 tot 250 pk.
 
Meer dan 6600 medewerkers zijn werkzaam op de John Deere campus in Mannheim, waarvan 3000 in de fabriek.
De totale productie in 2017 betrof 27.100 exemplaren.
Twee van de drie tractoren in de Duitse tractormarkt worden gebouwd in Mannheim.
Sinds 1921 zijn hier 1,84 miljoen tractoren geproduceerd.
De tractoren worden wereldwijd naar 100 landen geëxporteerd.
In 2016 werd de nieuwe 6250R gelanceerd, met een maximaal nominaal vermogen van 300 pk en de innovatieve CommandPRO-joystick.
De afdeling onderzoek en ontwikkeling voor alle John Deere tractoren van het middenbereik is gevestigd in Mannheim.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief