Branchemix

Branchemix

Ondernemer terug naar Deco Home

Jan de Vree nam per 1 augustus de vestiging van Thuisin Woerdman in Malden over. Hij besloot zich met zijn winkel weer aan te sluiten bij de Deco-Homeformule. De Vree was op zoek naar een eigen winkel nadat hij twintig jaar in de schoenenretail had gewerkt.

A decohome de vree 1

Hornbach optimistisch over groei

Onder het motto ‘maak er jouw project van!’ startte Hornbach eind augustus een nieuwe tv-campagne. De keten roept hiermee iedereen op om doe-het-zelfprojecten in en om het huis, die altijd maar blijven liggen, eindelijk aan te pakken. Met deze campagne wil Hornbach zich opnieuw profileren als partner voor mensen met grote plannen. Dus ook de professional (zie elders in deze MIX).

Positief nieuws meldt de keten over de nieuwe vestiging in Breda. In oktober wordt de bouwplaats ingericht en de deuren gaan, naar verwachting, in juli volgend jaar open. De nieuwe winkel aan de Konijnenberg wordt het grootste Hornbach-filiaal in Nederland. Vier jaar geleden had keten al plannen een megabouwmarkt te vestigen in Breda op de plek van het oude pand van autobedrijf Van Tilburg-Bastianen. Het plan liep echter een paar jaar vertraging op, door het uitblijven van de benodigde vergunningen. Hornbach verwacht dat de nieuwe vestiging 180 nieuwe arbeidsplaatsen zal creëren. Moeizamer verloopt de geplande uitbreiding van tuincentrum naar bouwmarkt in Geleen. Directeur Evert de Goede: “We hopen snel op een positief besluit voor de uitbreiding. Europawijd voeren we dezelfde policy dat we bouwmarkten mét tuincentrum voeren. Kunnen we dat in Geleen niet realiseren, dan mag je concluderen dat we daar vertrekken.” Het tuincentrum in Nieuwerkerk aan de IJssel werd vorig jaar met de grond gelijk gemaakt en volgens De Goede kan Hornbach vrij snel beginnen aan de bouw. Het enige probleem is nog de vergunning voor de overkapping maar naar verwachting gaat de vestiging een halfjaar na Breda open. In Alblasserdam heeft de keten te kampen met een onwillige gemeente. Het buitenterrein moest gesloten worden, omdat het in strijd zou zijn met de vergunning. Inmiddels heeft Hornbach een aanvraag ingediend voor 4.000 m2 siertuin, dus puur presentatie en geen verkoop.

Praxis helpt energie besparen

Praxis en Nuon slaan de handen ineen om klanten te laten zien hoe zij op een slimme manier minder energie kunnen verbruiken. Zo kunnen zij fors op de energierekening besparen. Bezoekers van www.praxis.nl krijgen met behulp van de Nuon VerspillingsCheck snel een beeld van hun energieverbruik. Hierdoor weten zij direct welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Begin september was er in dertig Praxis-vestigingen een Nuon energieadviseur aanwezig voor gratis energieadvies. Iedereen die tijdens die dagen een jaarcontract afsloot bij Nuon, kreeg een Praxis-waardebon ter waarde van € 50,- kado.

Magazine Mastermate

Mastermate introduceert de nieuw Mastermail in magazinevorm. Mastermail ‘oude stijl’ groeide uit haar jasje en er was behoefte om meer te kunnen laten laten zien van het brede assortiment, meer informatie aan klanten te kunnen geven en dit te combineren met acties. Dit nummer van Mastermail besteedt uitgebreid aandacht aan het thema ‘Brandveilig’. De nieuwe Mastermail zal tweemaandelijks verschijnen en is twaalf pagina’s dik.

P Mastermate Mastermail Pagina

Veerboot schakelt over op leds

Led takes over the world! De opmars van deze zuinige lamp is niet meer te stuiten. Onlangs is de Veerboot Vlieland volledig overgeschakeld op LED verlichting. De catamaranboot van rederij Doeksen verbruikte te veel energie. Op advies van Elektrotechniek Harlingen zijn daarom alle 35 en 50W halogeenspots vervangen door 3W LED lampen. Het resultaat is er wel naar. 30kW aan verlichting is teruggebracht naar 2,1 kW. Niet alleen scheelt dat enorm aan energieverbruik, het lawaai voor omwonenden aan de wal is nu ook verdwenen. De verlichting kan nu worden aangesloten op de walspanning, waardoor de generatoren uit kunnen.

Betafence ook via Kramp

Kramp voegde Betafence toe aan het assortiment. Betafence is marktleider op het gebied van afrasteren en heeft een uitgebreid assortiment voor uiteenlopende toepassingen. Op www.kramp.com zijn alle producten te vinden.

Zwevende en bubbelende vrouwen en jongeren

Nederlandse vrouwen en jongeren zijn het meest ontevreden over de badkamer en hebben het meest te wensen. Hoog op het verlanglijstje voor de badkamer staan een zwevend toilet en bubbelbad. Dat laatste is met name bij jongeren populair, zo blijkt uit een onderzoek dat USP Marketing Consultancy onder 591 consumenten uitvoerde in opdracht van Plieger. Een derde van de ondervraagden heeft niets te wensen omdat men tevreden is over de badkamer. Bij mannen en 55-plussers bedraagt dat percentage zelfs 50%. Naast het zwevend toilet en het bubbelbad staan een gewoon bad en een designradiator hoog op het verlanglijstje. Stoomcabine, ledverlichting in de vloer en een dubbele douchekop sluiten het lijstje.

Goede resultaten Leifheit

Het Leifheit-concern behaalde in 2008 een omzet € 280 mln, een plus van 1,3% in vergelijking met een jaar eerder. Ook het resultaat voor belastingen (EBIT) stemde het management tot tevredenheid: tegenover de € 2,4 mln van 2007 verwacht de directie minstens € 4 mln in de boeken te schrijven. De bedrijfstak ‘badkamer’ was goed voor € 76 mln, een plus van 2,7%, ‘huishoud’ deed het met € 204 mln ook prima (€ 202 mln in 2007).

Altrex reikt Doeland-prijs uit

Dick en Bea Bergman nam vorige maand de prijs van een speciale Altrex/Doeland-actie in ontvangst; een Villeroy & Boch tafelcultuurpakket twv € 1.008,-. De actie vond in het voorjaar plaats bij alle Doelandvestigingen. Bij aankoop van een Altrex Double Decker huishoudtrap maakte de klant door het opsturen van een speciale actiecoupon kans op deze prijs.  De prijs is uitgereikt bij Doeland Hasselt. Op de foto krijgen de winnaars (m) hun prijs uitgereikt door Marc Krukkert (l) van Altrex en dhr. Kuiper (r), eigenaar van Doeland Hasselt.

Ruro breidt pakket uit

Ruro is al jaren agent voor bekende merken als Idealspaten-Bredt tuingereedschap, Förster zwerfvuilgrijpers, Nierhaus kniebeschermers en Talpex en Deufa diervallen. Onlangs werd het pakket uitgebreid met twee Duitse topmerken. Gesmede snoeigereedschappen van Julius Berger GmbH & Co. KG zijn onder meer zeer geschikt voor hovenier en boomkweker. Mesto  Spritzenfabrik GmbH produceert een compleet pakker drukspuiten voor de professional en particulier.

Verhuizingen

Kukko Benelux verhuisde per 1 augustus naar Canadaweg 4a, 4661 PZ Halsteren. Oók de telefoon- en faxnummers zijn gewijzigd: tel. 0164.65.03.00, fax 0164.65.03.99.

Evva Nederland verhuisde per 1 september naar Aquamarijnstraat 7, 7554 NM Hengelo, tel. 074.851.53.00, fax 074.851.53.49, info@evva.nl.

Sto Isoned verhuisde 1 september naar een nieuw pand in Tiel. Het nieuwe adres: bedrijvenpark Medel, Lingewei 107, 4004 LH te Tiel. De overige adresgegevens blijven ongewijzigd en meer informatie staat op www.sto.nl

Frencken overgenomen door Soudal

Lijmfabrikant Frencken in Weert werd eind augustus overgenomen door Soudal. Marketingdirector Luc Thys van Soudal geeft aan dat deze overname goed past in de groeistrategie van de Soudal groep, maar zonder het merk en de identiteit van Frencken aan te tasten. “Frencken heeft een sterke know-how inzake lijmen en zal die positie en expertise verder kunnen uitbreiden binnen de Soudal-groep.” Klanten kunnen ook in de toekomst rekenen op ondersteuning en service vanuit Weert. Ook de productie, van onder meer PU constructielijm, hout- en contactlijm, blijft in Weert gecentraliseerd. Frencken blijft dus geheel onafhankelijk binnen de context van een grotere groep. Thys: “Wij verwachten van deze samenwerking diverse synergieën dankzij gezamenlijke aankoop en kruisbestuiving inzake ontwikkeling. Soudal is al vele jaren een pionier met isocyanaatvrij polyurethaanschuim en oplosmiddelvrije lijmen en kitten. Ook met MS polymeren heeft Soudal een bijzonder ruime ervaring. Frencken kan deze basistechnologie benutten om geavanceerde industriële lijmen te ontwikkelen voor professionele gebruikers.”

B Frencken Fabrieken logo kleur klein

Over de grenzen

Niet alleen in ons landje beweegt de dhz-branche, ook buiten onze landsgrenzen mag je spreken van een levendige sector. Daarom blikken we maandelijks over onze ‘eigen’ horizon heen met berichten over de ontwikkelingen elders.

Aantrekkende markt?

Het lijkt erop dat de Duitse dhz-sector langzaam uit het dal kruipt. De eerste resultaten wijzen erop, maar ook de stemming onder de klussers is optimistisch. Volgens een onderzoek van een instituut dat de vrijetijdsbesteding onderzoekt, gaat het merendeel van de Duitsers niet bezuinigen op dhz-aankopen. Dat is ronduit positief want ongeveer een derde deel van de Duitse klussers is werkeloos of anderszins door de crisis rechtstreeks getroffen. Denk daarbij aan deeltijd-ww of het verlies van spaartegoeden.

Ook de eerste cijfers van de Hagebau-groep laten een positief beeld zien. De eerste vijf maanden van dit jaar behaalde de keten een lichte omzetplus van 0,6%, goed voor een totaalscore van € 1,586 mrd. De Hagebau-bouwmarkten deden het met een plus van 4,1% zeer tevredenstellend. Voor een gedeelte kwam die groei ook door de toename van het aantal winkels. Eind 2008 telde de keten 1.180 vestigingen, eind mei stond de teller op 1.201.

Bijzondere gevallen

Een ander positief nieuwtje: Praktiker heeft de arbeidstijdverkorting teruggedraaid. In maart werd de maatregel in 81 vestigingen genomen en daarvan waren er in mei nog slechts 5 over. Praktiker spreekt momenteel van een positieve ontwikkeling van de cijfers, dus lijkt de terugval die het concern aan het begin van het jaar doormaakte, voorlopig gestopt. Maar één zwaluw maakt klaarblijkelijk nog geen zomer, want de keten behoudt zich het recht voor, opnieuw arbeidstijdverkorting in te voeren als in de tweede helft van het jaar de resultaten daartoe nopen.

Knauber koos in één van zijn winkels voor een heel bijzonder specialisme: een hengelsportshop-in-shop. Dat is een heel bijzondere uitbreiding van het segment ‘hobby’. De keten koos voor een behoorlijk diep en breed assortiment want liefhebbers vinden hier alles, van allerlei hengels tot aas en een breed scala aan accessoires. Bij een specialist hoort ook service: kleinere reparaties aan de hardware worden door een deskundig persoon ter plekke uitgevoerd.

Duitman importeur Teetz

Om de lijn graveermachines compleet te maken, ging Duitman in zee met de Duitse producent Teetz. Hierdoor kan Duitman nu professionele graveermachines aanbieden met een graveerberei van 120x80 mm tot 1220x2440 mm.

Baltus wint Wii

Nicovij hield onlangs zijn ledenvergadering bij Hermeta in Asperen, waarna er een rondleiding langs de productiefaciliteiten plaatsvond. De Nicovij-leden konden meedoen met een prijsvraag, Paul Baltus van Ijzerhandel Baltus won de hoofdprijs, een Wii-spelcomputer.

L Hermeta prijsuitreiking Baltus

Frelu verkozen tot ING Starter van de maand

Het bedrijf is nog maar koud van start en heeft nu al gelijk een opsteker te pakken. Frelu BV is door ING gekozen tot ‘Starter van de maand’. Het bedrijf uit Bunschoten levert kunststof leidingsystemen en heeft twee man  in dienst. Vanwaar de eervolle onderscheiding? ING kiest op basis van een goed ondernemersplan, innovatie, bijzondere producten, degelijk ondernemerschap en inventiviteit. Deze zaken komen terug in de basisovertuiging van eigenaar Mirko Kuit: ‘Kan niet, bestaat niet.’ Met welke vraag een klant ook komt, Kuit en zijn medewerkers regelen het. Linksom of rechtsom. “Dat is waar het om gaat in deze tijd: service voor de klant. De klant staat centraal.” Zijn ambitie is om een aantal vestigingen in heel Nederland te openen. “Maar wel met de mensen die de vestiging behandelen alsof het hun eigen zaak is.” Alleen dan kan een sterke en directe band met de klant, hét sterke punt van Frelu, bestaan.

Novanta en Festool/Protool geopend

Begin juni opende het Festool/Protool trainingscentre en Novanta in Dalfsen haar deuren. De broers Titus en Alfons Kamphuis zijn initiatiefnemers en eigenaren van Novanta. Titus is trainer bij Festool en Protool en gespecialiseerd in hout, terwijl Alfons glasspecialist is. Novanta levert en plaatst glas door heel Nederland, van glazen douchedeuren tot en met glazen balustrades. Op de eerste verdieping trainen Festool en Protool hun partnerdealers. Dit trainingscentre is het tweede, naast de vestiging in Waddinxveen.

Makita-actie erg succesvol

Wie onlangs bij één van de Multimate-vestigingen een Bahco actieproduct kocht, maakte via een antwoordkaart kans op een Makita powertoolspakker ter waarde van € 750,-. Half augustus werd de prijs uitgereikt aan de winnaar, dhr. Segeren uit Terheijden in de Multimate in Made.

C multimate bahco makita

Dertig jaar Nestinox

Nestinox viert in 2009 haar dertigjarig bestaan. Aanleiding om op 19 november het Nestinox Jubileum Congres te organiseren. Het gratis congres vindt plaats in Best en is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met rvs en/of rvs bevestigers. Vier sprekers houden een lezing over onder meer economische ontwikkelingen, kostenbesparingen en rvs (bevestigers). Ook wordt de bezoekers een rondleiding in het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ aangeboden. Voor meer info: www.nestinox.com.

Dorma-kruk wint award

De Dorma Premium deurkruk in Contur Design won de Universal Design Award 2009 in de categorie ‘Wonen’. In totaal werden 50 van de 92 inzendingen voorgelegd aan een internationale jury. 36 inzendingen werden bekroond met de award. De bekroonde producten zijn op zo’n manier vormgegeven dat zij rekening houden met de leeftijd en (on)mogelijkheden van personen en op die manier de kwaliteit van leven verbeteren.

Focus op shopper-congres

Popai organiseert op 29 september het Marketing at Retail Congres onder de titel Focus op de shopper. Dagvoorzitter is Kitty Koelemeijer, verbonden aan de Universiteit Nyenrode en vice-voorzitter van Popai Benelux. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer consumentengedrag, shoppergedrag, de plaats van ‘instore’ in de marketing communicatiemix. Voor meer info en inschrijven: www.popai.nl/marcongres2009.

D POPAI Benelux NIEUW

Van Noordenne De Rooij neemt Mooij Verf Zuid over

Van Noordenne De Rooij Coatings nam per 15 augustus de distributie van bouwverven en de bijbehorende vestigingen in Breda en Tilburg over van Mooij Verf uit Wormerveer. Beide servicecentra behouden hun afhaalpositie voor de schilders. De distributie van de professionele producten vindt voortaan plaats vanuit het centrale magazijn van Van Noordenne De Rooij Coatings in Breda.

Zolderverbouwing uitgereikt

Een Velux zoldermetamorfose ter waarde van € 7.500. De familie Brekelmans uit Almere won deze prijs door haar zolder te registeren op veluxactie.nl. De prijswinnaars zijn erg tevreden over de nieuwe zolder, waaraan in juni de laatste hand werd gelegd.

Foto-actie Bison Montagekit

Bison nodigt consumenten uit hun leukste klusfoto met Bison Montagekit in te sturen. Zij maken daarmee kans op één van de acht Canon spiegelreflexcamera’s. Speciaal voor de actie werd de website www.montagekit.com ontwikkeld. Daar kunnen deelnemers hun foto uploaden, waarna een jury elke maand twee winnaars kiest. Alle inzendingen zijn te zien in de ‘klus wall of fame’ op de actiesite. De actie loopt t/m 31 december en er is winkelmateriaal beschikbaar.

E Bison foto klusmoment

Post en Eger weer bereikbaar na brand

Post en Eger hang- en sluitwerk werd op maandag 15 juni getroffen door een felle brand. Alle personeelsleden konden zich tijdig in veiligheid brengen. Hoewel de materiële schade aanzienlijk was, bleek de administratie nog nagenoeg intact te zijn. Sinds 24 juni is het bedrijf weer bereikbaar op het bekende telefoonnummer. Het adres van het nieuwe bedrijfspand is Stekkenbergweg 6, 1105 AJ Amsterdam.

Clever naar DPS

Dps breidde het programma uit met keukenmengkranen van het Spaanse merk Clever. De eenvoudig te monteren kranen zijn strak en minimalistisch vormgegeven en voorzien van keramische schijven.

Minder omzet Brüder Mannesmann

Brüder Mannesmann heeft in het boekjaar 2008 een omzet behaald van € 83,9 mln. Dat was 7,4% minder dan het jaar ervoor. De directie noemt het resultaat nog alleszins tevredenstellend. Het bedrijfsresultaat groeide van € 3,5 mln naar € 3,7 mln. De gereedschapdivisie boekte een omzet van € 42,9 mln (in 2007: € 61 mln), terwijl de armaturentak het uitstekend deed met een omzet van € 40,1 mln (in 2007: € 28,9 mln). De directie kijkt met optimisme naar het lopende boekjaar: het bedrijf bevindt zich, volgens hen, in een ideale positie om de crisis het hoofd te bieden.

Kruiwagenverkiezing

Enorm Veenstra in Koog aan de Zaan hield een ludieke acties: iedere medewerker, zowel vaste krachten als parttimers, kreeg een kruiwagen tot zijn beschikking om die, op wat voor manier dan ook, te pimpen. Dus helemaal naar eigen inzicht te beschilderen, beplakken, vertimmeren of anderszins te verfraaien. Er staan nu elf zeer verschillende kruiwagens voor de winkel, en er is een verkieizng aan gekoppeld: klanten kunnen stemmen op de mooiste kruiwagen. Een aantal klanten heeft zelfs al geïnformeerd of de kruiwagens te koop zijn.

R kruiwagen

Gebruiksvriendelijke digitale kleurenadviseur

De Global Personal Designer is een gebruiksvriendelijke digitale kleurenadviseur. Op eigen digitale foto’s van ruimtes kan men zien wat andere kleuren doen in woning of kantoor. Dit geavanceerde kleuradviesprogramma onderscheidt zich door gebruiksvriendelijkheid, kleuraanbod en kleurenweergave. Het tijdrovende ‘lijntjes trekken’ is niet nodig, terwijl de gekalibreerde kleuren 100% natuurgetrouw zijn. Het programma laat schaduw en lichtinvallen, die zichtbaar zijn op de originele foto, terugkomen. Met de externe kleurenmeter kunnen zelfs behang en vloerbedekking beoordeeld worden. Naast de Global Paint Colors 1750 kleurwaaier zijn ook de meeste bekende overige waaiers in het systeem verwerkt.

Kweekkassen populair sinds rookverbod

Kweekkassen of hobbykassen genieten over het algemeen populariteit bij mensen met heel groene vingers. Toch blijkt het productsegment ook zeer geliefd bij de horeca, als alternatieve rokersruimte. Adriaan Koppens van Royal Well Kassen uit Lunteren spreekt zelfs van een ware hausse aan bestellingen door restaurants. Zij zien in de kweekkassen transparante, sfeervolle en winddichte rokersplekken… Over extra dienstverlening gesproken!

MENSEN

Flink wat veranderingen binnen de Henkel Benelux-organisatie.

Rob Uytdewillegen heeft het bedrijf verlaten. Hij zet zijn carrière na 22 jaar voor buiten Henkel. Uytdewillegen wordt opgevolgd door Edu Hartog, die in de functie van General Manager Consumer & Craftsmen Benelux verwantwoordelijk is voor de activiteiten van de consumentenkleefstoffen en bouwchemische producten van Henkel in de Benelux. Hartog treedt tevens toe tot het Executive Committee. Sander van Hooft volgde Brigitte Vos op als productmanager Benelux van Perfax. Walter Brattinga tot slot, is alweer een tijdje Marketing Director Consumer & Craftsmen Adhevise Benelux.    

Daniël Rasenberg is de nieuwe marketingmanager bij Jardin. Rasenberg werkte eerder voor onder meer Black & Decker. Cynthia van den Brande werd eind augustus aangesteld als marketingassistente.

Walter Henkel

Sander Henkel

Dreumex wint innovatieprijs

Op de Préventica beurs 2009 in Frankrijk, een toonaangevende beurs voor persoonlijke beschermingsmiddelen, heeft de One2Oneclean dispenser van Dreumex de innovatieprijs gewonnen. In de categorie ‘persoonlijke hygiëne’ kwam dit product als beste uit de bus met het oog  op persoonlijke hygiëne en bescherming van personeel. Deze touch-free dispenser doseert automatisch en garandeert economisch verbruik.

Groei online klusaanbestedingen

In 2009 worden meer dan 70.000 klussen van particulieren online aanbesteed. Voor veel zzp’ers in de bouw zijn deze online klusaanbestedingen -met een totale waarde van meer dan € 200 mln- de redding in een tijd dat de bouw hard getroffen wordt door de crisis. Werkspot.nl, de marktplaats voor klussen in en om het huis, zag vanaf het begin van de kredietcrisis een grote toestroom van zzp’ers die zich voor die tijd als onderaannemer op grote bouwprojecten verhuurde. Oprichter Joost Gielen van Werkpot.nl voorspelt dat dit jaar nog veel meer zelfstandigen uit de bouw de switch van bouwplaats naar particuliere opdrachtgever zullen maken. Uit onderzoek van Werkspot.nl blijkt dat de nood het hoogst is in de volgende regio’s: Noord-Brabant, Zuid Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Dat het werk dat bij particulieren wel voorhanden is, heeft te maken met de trend dat mensen in deze onzekere tijd liever in hun bestaande huis blijven wonen en opknappen dan hun huis te koop te zetten. Tegelijkertijd laten huizenverkopers kleine verfraaiingen aan hun huis doen om hun huis beter verkoopbaar te maken.

Jos de Vries wint Rus Prix Award

Christiaan Rikkers, managing director van Jos de Vries The Retail Company kreeg onlangs in Noordwijk de prestigieuze Rus Prix Award uit handen van de Russische ambassadeur Gevorgian. Rikkers was vorig jaar spreker op MIX’ Nationale DHZ-sessie. Het bureau ontving de prijs voor de bijzondere bijdrage aan de goede betrekkingen tussen Rusland en Nederland.

I De Vries image001

Ter gelegenheid van de viering van Onafhankelijkheidsdag van de Russische Federatie worden jaarlijks eretoekenningen uitgereikt aan personen en instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van Russisch-Nederlandse betrekkingen op handels-, maatschappelijk en cultureel gebied. Jos de Vries The Retail Company kreeg de prijs als MKB-bedrijf voor de beste resultaten bereikt door een Nederlandse onderneming op de Russische markt. 

Jos de Vries The Retail Company uit Maarssen is actief in Rusland sinds 2006 op het gebied van de ontwikkeling van retailconcepten, shopping centers en airport retail. De teams van gespecialiseerde ontwerpers en retail-marketingdeskundigen zorgen voor de directe link tussen creativiteit en commercie. Een combinatie die een succesformule is voor klanten in Rusland en Nederland, maar ook in veel andere Europese landen, India en het Midden-Oosten.

Perfax is cool

Perfax is officieel een Cool Brand. In de nieuwste editie van Coolbrands, the Guru Book staat Perfax tussen andere internationaal bekende merken als Nespresso, Michelin en Coca Cola. Het boek vertelt de unieke verhalen achter deze merken met een duurzame factor. Het opmerkelijk groene denken en doen van Perfax bezorgde het bekende gele pakje een plaats in deze inspirerende uitgave. Henkel is al jaren actief op het gebied van duurzaam ondernemen en heeft daarmee indrukwekkende resultaten behaald. Perfax behanglijm wordt namelijk geproduceerd op basis van natuurlijke en vervangbare grondstoffen, waarbij de grondstofleveranciers Sustainable Forestry verzekeren. Daarnaast is de verpakking gemaakt van 90% gerecycled papier, is 100% recyclebaar en is het gehele productieproces duurzaam ingericht.

G Henkel coolbrands front

Global Paint Products ‘on tour’

In augustus en september is Global Paint Products ‘on tour’. In 2008 organiseerde de verfleverancier de succesvolle Aquatour, waarmee de schilder geïnformeerd werd over het oplosmiddelarme PU Top-concept. Dit jaar laat Global Paint vakmensen nu kennismaken met haar 2010-producten. De technische aspecten worden toegelicht en de schilders mogen de producten ook aan een praktijktest onderwerpen.

K Global Paintexperience tour

Nieuwe catalogus Powers

Powers heeft een nieuwe catalogus. Die staat vol met nieuwe producten, goedkeuringen en technische informatie.

J Powers Catalogue Cover 2009

Stanley komt met parkeerschijf

Stanley ontwikkelde de unieke Laden-Lossen Parkeerkaart, om het bouwprofessionales makkelijker te maken om te laden-lossen. Daarnaast kunnen bouwvakkers de nieuwe Lock ‘n Stock gereedschapswagen winnen. Om kans te maken op deze of een van de andere prijzen, kunnen hun persoonlijke code invoeren op www.laden-lossen.nl. Trouwens, de Laden-Lossenschijf is niet rechtsgeldig en is een ludieke actie.

Drie prijzen voor Hunter Douglas

De afgelopen maanden sleepte Hunter Douglas een drietal prestigieuze prijzen in de wacht. De eerste innovatieprijs voor binnenzonwering, gesponsord door de vakbeurs R+T in Stuttgart, werd toegekend voor de horizontale jaloezie Luxaflex Megaview. Ook op de vakbeurs Heimtextil in Frankfurt ging de zonweringspecialist met de eer strijken. De Luxaflex Duette Architella Shades werd met de innovatieprijs bekroond. Het vakblad Interior Concepts reikte op de Intirio-vakbeurs in Gent eveneens een innovatieprijs uit aan Hunter Douglas. Dit keer viel de eer te beurt aan Parametre, een product van Sunway Benelux en ontworpen door 3Form, een Hunter Douglas-bedrijf.

Ten Hulscher Plusverkopers bezoeken Milaan

In mei bezochten Gezinus Jonkeren (Veneberg uit Hardenberg), Chris Visser (Jacob Bakker IJzerhandel uit Enschede) en Jürgen Botman (De Jong & Roos uit Schagen) de Mandelli fabriek in Besana Brianza bij Milaan in Italië. Zij kregen dit weekend aangeboden omdat zij op het Ten Hulscher Event in februari werden geloot als Ten Hulscher Plus verkoper 2008.

H  Ten Hulscher THPLUSVerkopers

Nieuwe catalogus Silca

De Silca Key Catalogus is volledig herzien en bevat meer dan 2.100 sleutels en de volledige update van de Silca-sleutels. Maandelijkse updates zijn tussentijds te downloaden op www.silca.biz. Het is ook mogelijk de elektronische catalogus via internet te updaten.

Recordwinst en korter werken bij Würth

Ofschoon het economische venijn vorig jaar in de staart zat, wist de Würth-groep in het boekjaar 2008 een recordomzet en een uitstekend bedrijfsresultaat te halen. De geconsolideerde, mondiale omzet steeg met 3,9% naar € 8,82 mrd. In het moederland deed het bedrijf al helemaal goed met een omzetgroei van 6,2%, goed voor € 3,66 mrd. Het bedrijfsresultaat van € 545 mln gaat de boeken in als het op twee na beste. Voor het lopend jaar verwacht het concern een duidelijke teruggang. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet met 16,1%. Ondanks de goede resultaten vorig jaar heeft Würth Duitsland arbeidstijdverkorting van 15% aangevraagd voor bepaalde afdelingen binnen het concern. De maatregel betreft 1.250 van de in totaal 5.000 medewerkers die in Duitsland werken in de logistiek en directie. De resterende binnendienstmedewerkers moeten 5% van hun salaris inleveren als solidariteitsbijdrage. De maatregel moet het behoud van arbeidsplaatsen tot gevolg hebben en het vasthouden van knowhow binnen het concern, aldus de directie. Ook de Nederlandse vestiging ontkomt niet aan de maatregelen en moet 14 arbeidsplaatsen schrappen.

Overigens bracht de Nederlandse poot onlangs de nieuwe productcatalogus 2009-2010 uit. Het boekwerk telt 1.984 pagina’s, is uitgebracht in een oplage van 13.000 stuks en bundelt 30.000 artikelen in de vorm van foto’s, technische tekeningen en noodzakelijke informatie. Het meubelbeslag is ondergebracht in een separaat boekwerk.

N Wurth ORSY1

Iotech...

Sika neemt Iotech over. Met een i dus, en niet met een l, zoals wij abusievelijk schreven in de vorige MIX.

Hollands ophangsysteem wint Australische prijs

Dat had oprichter Rien Stas niet kunnen dromen toen hij begin jaren ’90 als zelfstandig klusser bedacht dat hij een veel slimmer ophangsysteem voor schilderijen kon bedenken dan de bestaande systemen. Stas picture hanging systems ontstond en werd een succes. Onlangs won het product de Minirail van het Eindhovense bedrijf tijdens de designEX in Melbourne een prijs: Best New Product Award for Decorative Accessoires. Deze award, die dit jaar voor de 21ste keer werd uitgereikt, wordt jaarlijks toegekend aan producten voor de interieurbranche die zich onderscheiden door design, functionaliteit en duurzaamheid. De Minirail is een verfijnde aluminium rail met een hoogte met een hoogte van slechts 16 mm, waardoor de rail smal en elegant aan de wand oogt. De bevestigingspunten zijn onzichtbaar. Het juryrapport meldt: ‘Het systeem sluit volledig aan op de hedendaagse trends in interieurdesign, waarin ruimtes persoonlijk én flexibel worden ingevuld met kunst.” Stas wint voor de derde keer een prijs. Eerder kreeg het bedrijf onder andere De Gouden Medaille  tijdens de internationale uitvindersbeurs in Genève.

Q Stas Minirail wint prijs

Xella wordt Fermacell

De marktleider in gipsvezelplaten, Xella Droogbouw Systemen, heeft gekozen voor een andere naam: Fermacell. En daarmee wordt de bedrijfsnaam gelijk aan de merknaam. Fermacell BV blijft een bedrijfsonderdeel van de Xella Groep. Met de nieuwe naam gaat het bedrijf gebruik maken van de  kracht die de merknaam de afgelopen jaren opbouwde. Bovendien helpt een eenduidige bedrijfs,- en merknaam ook bij verdere internationalisering van de onderneming. De Fermacell gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels, die via recycling uit oud papier worden gewonnen.

Nieuwe consumentenwaaier Nelf

Veel verfkleuren hebben een rijke traditie en zijn hierdoor van historische waarde. Een selectie van deze monumentale kleuren is opgenomen in de nieuwe Monumentenwaaier 2010 van Nelf Lakfabrieken. Die bevat in totaal zo’n zestig authentieke kleuren met namen als Sienna, Standgroen en Bruine omber. 

O Nelf Monumentenwaaier 2010

MTD gaat oostwaarts

Tuinmachinefabrikant MTD, de nieuwe moeder van Wolf Garten, gaat flink expanderen in Oost-Europa. Het concern opende onlangs nieuwe verkoopkantoren in Bulgarije en Rusland en zal in beide landen het complete merken- en productenaanbod in de markt zetten. De overname van de bestaande Bulgaarse importeur en de stap in de Russische markt wijzen erop dat het concern de marktpositie in Oost-Europa aanzienlijk wil versterken.

Ondertussen in de regio…

Europa is groot, maar niet alle ontwikkelingen zijn grenzeloos. Ook regionaal is er volop dhz-nieuws te melden. MIX stroopt maandelijks ook de bospaden af naar wetenswaardigheden.

Brand

Bij bouwmarkt Multimate aan de Zomerdijk in IJsselstein brak eind augustus brand uit in een stapel hout. Brandstichting is niet uitgesloten. De brand is ontstaan in een stapel hout buiten de opslagruimte. Via een grote houtplaat die tegen de gevel stond sloeg de brand naar binnen. De brandweer had het vuur snel onder controle en er raakte niemand gewond. De voorste helft van de winkel heeft nauwelijks van de brand te lijden gehad. Het achterste gedeelte werd in verband met waterschade tijdelijk gesloten. (Bron: www.deweekkkrant.nl)

Formido redt wedstrijd

De '7 kilometer van Martenshoek', de hardloopwedstrijd die op zondag 27 september in Hoogezand wordt gehouden, is op het laatste nippertje gered van aflassen. De organisatie hield er al voorzichtig rekening mee dat de wedstrijd dit jaar wel eens geschrapt zou kunnen worden. Redder van het evenement is eigenaar Reind Wolters van bouwmarkt Formido in Hoogezand die een fikse sponsorduit in het zakje deed. (Bron: www.dvhn.nl)

Verfdief betrapt

Bij de Gamma in Vlissingen werd een 23-jarige Vlissingse betrapt toen zij voor € 112,00 aan verfartikelen wilde stelen.

De vrouw was de kassa al gepasseerd toen zij werd aangesproken door winkelmedewerkers, die de vrouw aanhielden en overdroegen aan de politie. De vrouw wilde geen verklaring afleggen, maar wordt mogelijk in verband gebracht met eerdere diefstallen die bij de Gamma hebben plaatsgevonden. De politie stelt een onderzoek in (bron: www.hvzeeland.nl).

Sorbo lanceert consumentenplatform

Nedac Sorbo introduceert een consumentenplatform op de website www.uwhulpinhuis.nl. De site wordt het kloppende hart van de communicatiestrategie voor de herlancering van Sorbo Blue Wonder (alles in éénreiniger, badkamerreiniger en vloerreiniger). En voor de introductie van twee speciale varianten Sorbo Blue Wonder in Sprayflacon (ready to use). De website is opgezet als community met onder meer columns, een agenda met uitgaanstips, een nieuwspagina en shoptips.

F sorbo BWblauw spuit hr

Hogere prijzen voor duurzaamheid

Duurzaam koopgedrag van consumenten uit zich niet langer alleen in de producten die men koopt, maar ook in de winkels wáár men koopt. Een ruime meerderheid van de Nederlandse consumenten, 59%, is bereid meer te betalen in een winkel die energiezuinig is. Tevens verwacht een kwart van de consumenten dat duurzaamheid een belangrijker koopcriterium wordt, zo blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Dat je met een milieuvriendelijk assortiment succes kunt hebben, is niets nieuws. Bijzonder is echter dat je met energiezuinige installaties (zeker/waarschijnlijk) ook klanten kunt winnen, aldus 47% van de ondervraagden. Sterker nog: 59% van de consumenten is zelfs bereid om meer te betalen in een duurzame winkel. 40% 1 tot 5% meer, 15% 6 tot 10% meer en 4% zelfs meer dan 10% meer. Daarnaast is 64% van mening dat winkels duurzamer moeten worden. De conclusie van het onderzoek ligt daarom voor de hand: duurzaamheid biedt de retailsector dus duidelijk kansen.

Weinig merkenbesef bij gazonmaaiers

Veel tuinliefhebbers kennen de meeste fabrikanten van gazonmaaiers en verticuteermachines niet. Zo blijkt uit een onderzoek dat Konzept & Markt in Duitsland uitvoerde onder tuinbezitters die een dergelijk apparaat hebben of de aanschaf ervan overwegen. Slechts drie van de twaalf merken behalen een naamsbekendheid van meer dan 50%. Zes merken zijn zelfs bij één op de vijf ondervraagden niet bekend. De studie maakt ook duidelijk dat er een verband is tussen bekendheid en merkenvoorkeur. Klinkende namen worden eerder gekocht dan relatief onbekende. Qua imagomakers scoren vertrouwen, sympathie en uniciteit erg hoog. Opvallend is dat rationele zaken als nieuwe productontwikkeling of leidende technologie laag scoren. De conclusie is ook duidelijk: het is zaak om veel beter gebruik te maken van het merkpotentieel. Zeker voor een sterk merk zijn klanten bereid om 20% meer uit te geven dan voor onbekendere namen.

Nieuwe Hermadix-folder

Hermadix heeft een nieuwe Houtdecor verfbeitsfolder. Die geeft eindgebruikers antwoord op de meest gestelde vragen. Ook geeft de gratis folder informatie over de eigenschappen en toepassingen van de beits.

Ondernemer terug naar Deco Home

Jan de Vree nam per 1 augustus de vestiging van Thuisin Woerdman in Malden over. Hij besloot zich met zijn winkel weer aan te sluiten bij de Deco-Homeformule. De Vree was op zoek naar een eigen winkel nadat hij twintig jaar in de schoenenretail had gewerkt.

A decohome de vree 1

Hornbach optimistisch over groei

Onder het motto ‘maak er jouw project van!’ startte Hornbach eind augustus een nieuwe tv-campagne. De keten roept hiermee iedereen op om doe-het-zelfprojecten in en om het huis, die altijd maar blijven liggen, eindelijk aan te pakken. Met deze campagne wil Hornbach zich opnieuw profileren als partner voor mensen met grote plannen. Dus ook de professional (zie elders in deze MIX).

Positief nieuws meldt de keten over de nieuwe vestiging in Breda. In oktober wordt de bouwplaats ingericht en de deuren gaan, naar verwachting, in juli volgend jaar open. De nieuwe winkel aan de Konijnenberg wordt het grootste Hornbach-filiaal in Nederland. Vier jaar geleden had keten al plannen een megabouwmarkt te vestigen in Breda op de plek van het oude pand van autobedrijf Van Tilburg-Bastianen. Het plan liep echter een paar jaar vertraging op, door het uitblijven van de benodigde vergunningen. Hornbach verwacht dat de nieuwe vestiging 180 nieuwe arbeidsplaatsen zal creëren. Moeizamer verloopt de geplande uitbreiding van tuincentrum naar bouwmarkt in Geleen. Directeur Evert de Goede: “We hopen snel op een positief besluit voor de uitbreiding. Europawijd voeren we dezelfde policy dat we bouwmarkten mét tuincentrum voeren. Kunnen we dat in Geleen niet realiseren, dan mag je concluderen dat we daar vertrekken.” Het tuincentrum in Nieuwerkerk aan de IJssel werd vorig jaar met de grond gelijk gemaakt en volgens De Goede kan Hornbach vrij snel beginnen aan de bouw. Het enige probleem is nog de vergunning voor de overkapping maar naar verwachting gaat de vestiging een halfjaar na Breda open. In Alblasserdam heeft de keten te kampen met een onwillige gemeente. Het buitenterrein moest gesloten worden, omdat het in strijd zou zijn met de vergunning. Inmiddels heeft Hornbach een aanvraag ingediend voor 4.000 m2 siertuin, dus puur presentatie en geen verkoop.

Praxis helpt energie besparen

Praxis en Nuon slaan de handen ineen om klanten te laten zien hoe zij op een slimme manier minder energie kunnen verbruiken. Zo kunnen zij fors op de energierekening besparen. Bezoekers van www.praxis.nl krijgen met behulp van de Nuon VerspillingsCheck snel een beeld van hun energieverbruik. Hierdoor weten zij direct welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Begin september was er in dertig Praxis-vestigingen een Nuon energieadviseur aanwezig voor gratis energieadvies. Iedereen die tijdens die dagen een jaarcontract afsloot bij Nuon, kreeg een Praxis-waardebon ter waarde van € 50,- kado.

Magazine Mastermate

Mastermate introduceert de nieuw Mastermail in magazinevorm. Mastermail ‘oude stijl’ groeide uit haar jasje en er was behoefte om meer te kunnen laten laten zien van het brede assortiment, meer informatie aan klanten te kunnen geven en dit te combineren met acties. Dit nummer van Mastermail besteedt uitgebreid aandacht aan het thema ‘Brandveilig’. De nieuwe Mastermail zal tweemaandelijks verschijnen en is twaalf pagina’s dik.

P Mastermate Mastermail Pagina

Veerboot schakelt over op leds

Led takes over the world! De opmars van deze zuinige lamp is niet meer te stuiten. Onlangs is de Veerboot Vlieland volledig overgeschakeld op LED verlichting. De catamaranboot van rederij Doeksen verbruikte te veel energie. Op advies van Elektrotechniek Harlingen zijn daarom alle 35 en 50W halogeenspots vervangen door 3W LED lampen. Het resultaat is er wel naar. 30kW aan verlichting is teruggebracht naar 2,1 kW. Niet alleen scheelt dat enorm aan energieverbruik, het lawaai voor omwonenden aan de wal is nu ook verdwenen. De verlichting kan nu worden aangesloten op de walspanning, waardoor de generatoren uit kunnen.

Betafence ook via Kramp

Kramp voegde Betafence toe aan het assortiment. Betafence is marktleider op het gebied van afrasteren en heeft een uitgebreid assortiment voor uiteenlopende toepassingen. Op www.kramp.com zijn alle producten te vinden.

Zwevende en bubbelende vrouwen en jongeren

Nederlandse vrouwen en jongeren zijn het meest ontevreden over de badkamer en hebben het meest te wensen. Hoog op het verlanglijstje voor de badkamer staan een zwevend toilet en bubbelbad. Dat laatste is met name bij jongeren populair, zo blijkt uit een onderzoek dat USP Marketing Consultancy onder 591 consumenten uitvoerde in opdracht van Plieger. Een derde van de ondervraagden heeft niets te wensen omdat men tevreden is over de badkamer. Bij mannen en 55-plussers bedraagt dat percentage zelfs 50%. Naast het zwevend toilet en het bubbelbad staan een gewoon bad en een designradiator hoog op het verlanglijstje. Stoomcabine, ledverlichting in de vloer en een dubbele douchekop sluiten het lijstje.

Goede resultaten Leifheit

Het Leifheit-concern behaalde in 2008 een omzet € 280 mln, een plus van 1,3% in vergelijking met een jaar eerder. Ook het resultaat voor belastingen (EBIT) stemde het management tot tevredenheid: tegenover de € 2,4 mln van 2007 verwacht de directie minstens € 4 mln in de boeken te schrijven. De bedrijfstak ‘badkamer’ was goed voor € 76 mln, een plus van 2,7%, ‘huishoud’ deed het met € 204 mln ook prima (€ 202 mln in 2007).

Altrex reikt Doeland-prijs uit

Dick en Bea Bergman nam vorige maand de prijs van een speciale Altrex/Doeland-actie in ontvangst; een Villeroy & Boch tafelcultuurpakket twv € 1.008,-. De actie vond in het voorjaar plaats bij alle Doelandvestigingen. Bij aankoop van een Altrex Double Decker huishoudtrap maakte de klant door het opsturen van een speciale actiecoupon kans op deze prijs.  De prijs is uitgereikt bij Doeland Hasselt. Op de foto krijgen de winnaars (m) hun prijs uitgereikt door Marc Krukkert (l) van Altrex en dhr. Kuiper (r), eigenaar van Doeland Hasselt.

Ruro breidt pakket uit

Ruro is al jaren agent voor bekende merken als Idealspaten-Bredt tuingereedschap, Förster zwerfvuilgrijpers, Nierhaus kniebeschermers en Talpex en Deufa diervallen. Onlangs werd het pakket uitgebreid met twee Duitse topmerken. Gesmede snoeigereedschappen van Julius Berger GmbH & Co. KG zijn onder meer zeer geschikt voor hovenier en boomkweker. Mesto  Spritzenfabrik GmbH produceert een compleet pakker drukspuiten voor de professional en particulier.

Verhuizingen

Kukko Benelux verhuisde per 1 augustus naar Canadaweg 4a, 4661 PZ Halsteren. Oók de telefoon- en faxnummers zijn gewijzigd: tel. 0164.65.03.00, fax 0164.65.03.99.

Evva Nederland verhuisde per 1 september naar Aquamarijnstraat 7, 7554 NM Hengelo, tel. 074.851.53.00, fax 074.851.53.49, info@evva.nl.

Sto Isoned verhuisde 1 september naar een nieuw pand in Tiel. Het nieuwe adres: bedrijvenpark Medel, Lingewei 107, 4004 LH te Tiel. De overige adresgegevens blijven ongewijzigd en meer informatie staat op www.sto.nl

Frencken overgenomen door Soudal

Lijmfabrikant Frencken in Weert werd eind augustus overgenomen door Soudal. Marketingdirector Luc Thys van Soudal geeft aan dat deze overname goed past in de groeistrategie van de Soudal groep, maar zonder het merk en de identiteit van Frencken aan te tasten. “Frencken heeft een sterke know-how inzake lijmen en zal die positie en expertise verder kunnen uitbreiden binnen de Soudal-groep.” Klanten kunnen ook in de toekomst rekenen op ondersteuning en service vanuit Weert. Ook de productie, van onder meer PU constructielijm, hout- en contactlijm, blijft in Weert gecentraliseerd. Frencken blijft dus geheel onafhankelijk binnen de context van een grotere groep. Thys: “Wij verwachten van deze samenwerking diverse synergieën dankzij gezamenlijke aankoop en kruisbestuiving inzake ontwikkeling. Soudal is al vele jaren een pionier met isocyanaatvrij polyurethaanschuim en oplosmiddelvrije lijmen en kitten. Ook met MS polymeren heeft Soudal een bijzonder ruime ervaring. Frencken kan deze basistechnologie benutten om geavanceerde industriële lijmen te ontwikkelen voor professionele gebruikers.”

B Frencken Fabrieken logo kleur klein

Over de grenzen

Niet alleen in ons landje beweegt de dhz-branche, ook buiten onze landsgrenzen mag je spreken van een levendige sector. Daarom blikken we maandelijks over onze ‘eigen’ horizon heen met berichten over de ontwikkelingen elders.

Aantrekkende markt?

Het lijkt erop dat de Duitse dhz-sector langzaam uit het dal kruipt. De eerste resultaten wijzen erop, maar ook de stemming onder de klussers is optimistisch. Volgens een onderzoek van een instituut dat de vrijetijdsbesteding onderzoekt, gaat het merendeel van de Duitsers niet bezuinigen op dhz-aankopen. Dat is ronduit positief want ongeveer een derde deel van de Duitse klussers is werkeloos of anderszins door de crisis rechtstreeks getroffen. Denk daarbij aan deeltijd-ww of het verlies van spaartegoeden.

Ook de eerste cijfers van de Hagebau-groep laten een positief beeld zien. De eerste vijf maanden van dit jaar behaalde de keten een lichte omzetplus van 0,6%, goed voor een totaalscore van € 1,586 mrd. De Hagebau-bouwmarkten deden het met een plus van 4,1% zeer tevredenstellend. Voor een gedeelte kwam die groei ook door de toename van het aantal winkels. Eind 2008 telde de keten 1.180 vestigingen, eind mei stond de teller op 1.201.

Bijzondere gevallen

Een ander positief nieuwtje: Praktiker heeft de arbeidstijdverkorting teruggedraaid. In maart werd de maatregel in 81 vestigingen genomen en daarvan waren er in mei nog slechts 5 over. Praktiker spreekt momenteel van een positieve ontwikkeling van de cijfers, dus lijkt de terugval die het concern aan het begin van het jaar doormaakte, voorlopig gestopt. Maar één zwaluw maakt klaarblijkelijk nog geen zomer, want de keten behoudt zich het recht voor, opnieuw arbeidstijdverkorting in te voeren als in de tweede helft van het jaar de resultaten daartoe nopen.

Knauber koos in één van zijn winkels voor een heel bijzonder specialisme: een hengelsportshop-in-shop. Dat is een heel bijzondere uitbreiding van het segment ‘hobby’. De keten koos voor een behoorlijk diep en breed assortiment want liefhebbers vinden hier alles, van allerlei hengels tot aas en een breed scala aan accessoires. Bij een specialist hoort ook service: kleinere reparaties aan de hardware worden door een deskundig persoon ter plekke uitgevoerd.

Duitman importeur Teetz

Om de lijn graveermachines compleet te maken, ging Duitman in zee met de Duitse producent Teetz. Hierdoor kan Duitman nu professionele graveermachines aanbieden met een graveerberei van 120x80 mm tot 1220x2440 mm.

Baltus wint Wii

Nicovij hield onlangs zijn ledenvergadering bij Hermeta in Asperen, waarna er een rondleiding langs de productiefaciliteiten plaatsvond. De Nicovij-leden konden meedoen met een prijsvraag, Paul Baltus van Ijzerhandel Baltus won de hoofdprijs, een Wii-spelcomputer.

L Hermeta prijsuitreiking Baltus

Frelu verkozen tot ING Starter van de maand

Het bedrijf is nog maar koud van start en heeft nu al gelijk een opsteker te pakken. Frelu BV is door ING gekozen tot ‘Starter van de maand’. Het bedrijf uit Bunschoten levert kunststof leidingsystemen en heeft twee man  in dienst. Vanwaar de eervolle onderscheiding? ING kiest op basis van een goed ondernemersplan, innovatie, bijzondere producten, degelijk ondernemerschap en inventiviteit. Deze zaken komen terug in de basisovertuiging van eigenaar Mirko Kuit: ‘Kan niet, bestaat niet.’ Met welke vraag een klant ook komt, Kuit en zijn medewerkers regelen het. Linksom of rechtsom. “Dat is waar het om gaat in deze tijd: service voor de klant. De klant staat centraal.” Zijn ambitie is om een aantal vestigingen in heel Nederland te openen. “Maar wel met de mensen die de vestiging behandelen alsof het hun eigen zaak is.” Alleen dan kan een sterke en directe band met de klant, hét sterke punt van Frelu, bestaan.

Novanta en Festool/Protool geopend

Begin juni opende het Festool/Protool trainingscentre en Novanta in Dalfsen haar deuren. De broers Titus en Alfons Kamphuis zijn initiatiefnemers en eigenaren van Novanta. Titus is trainer bij Festool en Protool en gespecialiseerd in hout, terwijl Alfons glasspecialist is. Novanta levert en plaatst glas door heel Nederland, van glazen douchedeuren tot en met glazen balustrades. Op de eerste verdieping trainen Festool en Protool hun partnerdealers. Dit trainingscentre is het tweede, naast de vestiging in Waddinxveen.

Makita-actie erg succesvol

Wie onlangs bij één van de Multimate-vestigingen een Bahco actieproduct kocht, maakte via een antwoordkaart kans op een Makita powertoolspakker ter waarde van € 750,-. Half augustus werd de prijs uitgereikt aan de winnaar, dhr. Segeren uit Terheijden in de Multimate in Made.

C multimate bahco makita

Dertig jaar Nestinox

Nestinox viert in 2009 haar dertigjarig bestaan. Aanleiding om op 19 november het Nestinox Jubileum Congres te organiseren. Het gratis congres vindt plaats in Best en is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met rvs en/of rvs bevestigers. Vier sprekers houden een lezing over onder meer economische ontwikkelingen, kostenbesparingen en rvs (bevestigers). Ook wordt de bezoekers een rondleiding in het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ aangeboden. Voor meer info: www.nestinox.com.

Dorma-kruk wint award

De Dorma Premium deurkruk in Contur Design won de Universal Design Award 2009 in de categorie ‘Wonen’. In totaal werden 50 van de 92 inzendingen voorgelegd aan een internationale jury. 36 inzendingen werden bekroond met de award. De bekroonde producten zijn op zo’n manier vormgegeven dat zij rekening houden met de leeftijd en (on)mogelijkheden van personen en op die manier de kwaliteit van leven verbeteren.

Focus op shopper-congres

Popai organiseert op 29 september het Marketing at Retail Congres onder de titel Focus op de shopper. Dagvoorzitter is Kitty Koelemeijer, verbonden aan de Universiteit Nyenrode en vice-voorzitter van Popai Benelux. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer consumentengedrag, shoppergedrag, de plaats van ‘instore’ in de marketing communicatiemix. Voor meer info en inschrijven: www.popai.nl/marcongres2009.

D POPAI Benelux NIEUW

Van Noordenne De Rooij neemt Mooij Verf Zuid over

Van Noordenne De Rooij Coatings nam per 15 augustus de distributie van bouwverven en de bijbehorende vestigingen in Breda en Tilburg over van Mooij Verf uit Wormerveer. Beide servicecentra behouden hun afhaalpositie voor de schilders. De distributie van de professionele producten vindt voortaan plaats vanuit het centrale magazijn van Van Noordenne De Rooij Coatings in Breda.

Zolderverbouwing uitgereikt

Een Velux zoldermetamorfose ter waarde van € 7.500. De familie Brekelmans uit Almere won deze prijs door haar zolder te registeren op veluxactie.nl. De prijswinnaars zijn erg tevreden over de nieuwe zolder, waaraan in juni de laatste hand werd gelegd.

Foto-actie Bison Montagekit

Bison nodigt consumenten uit hun leukste klusfoto met Bison Montagekit in te sturen. Zij maken daarmee kans op één van de acht Canon spiegelreflexcamera’s. Speciaal voor de actie werd de website www.montagekit.com ontwikkeld. Daar kunnen deelnemers hun foto uploaden, waarna een jury elke maand twee winnaars kiest. Alle inzendingen zijn te zien in de ‘klus wall of fame’ op de actiesite. De actie loopt t/m 31 december en er is winkelmateriaal beschikbaar.

E Bison foto klusmoment

Post en Eger weer bereikbaar na brand

Post en Eger hang- en sluitwerk werd op maandag 15 juni getroffen door een felle brand. Alle personeelsleden konden zich tijdig in veiligheid brengen. Hoewel de materiële schade aanzienlijk was, bleek de administratie nog nagenoeg intact te zijn. Sinds 24 juni is het bedrijf weer bereikbaar op het bekende telefoonnummer. Het adres van het nieuwe bedrijfspand is Stekkenbergweg 6, 1105 AJ Amsterdam.

Clever naar DPS

Dps breidde het programma uit met keukenmengkranen van het Spaanse merk Clever. De eenvoudig te monteren kranen zijn strak en minimalistisch vormgegeven en voorzien van keramische schijven.

Minder omzet Brüder Mannesmann

Brüder Mannesmann heeft in het boekjaar 2008 een omzet behaald van € 83,9 mln. Dat was 7,4% minder dan het jaar ervoor. De directie noemt het resultaat nog alleszins tevredenstellend. Het bedrijfsresultaat groeide van € 3,5 mln naar € 3,7 mln. De gereedschapdivisie boekte een omzet van € 42,9 mln (in 2007: € 61 mln), terwijl de armaturentak het uitstekend deed met een omzet van € 40,1 mln (in 2007: € 28,9 mln). De directie kijkt met optimisme naar het lopende boekjaar: het bedrijf bevindt zich, volgens hen, in een ideale positie om de crisis het hoofd te bieden.

Kruiwagenverkiezing

Enorm Veenstra in Koog aan de Zaan hield een ludieke acties: iedere medewerker, zowel vaste krachten als parttimers, kreeg een kruiwagen tot zijn beschikking om die, op wat voor manier dan ook, te pimpen. Dus helemaal naar eigen inzicht te beschilderen, beplakken, vertimmeren of anderszins te verfraaien. Er staan nu elf zeer verschillende kruiwagens voor de winkel, en er is een verkieizng aan gekoppeld: klanten kunnen stemmen op de mooiste kruiwagen. Een aantal klanten heeft zelfs al geïnformeerd of de kruiwagens te koop zijn.

R kruiwagen

Gebruiksvriendelijke digitale kleurenadviseur

De Global Personal Designer is een gebruiksvriendelijke digitale kleurenadviseur. Op eigen digitale foto’s van ruimtes kan men zien wat andere kleuren doen in woning of kantoor. Dit geavanceerde kleuradviesprogramma onderscheidt zich door gebruiksvriendelijkheid, kleuraanbod en kleurenweergave. Het tijdrovende ‘lijntjes trekken’ is niet nodig, terwijl de gekalibreerde kleuren 100% natuurgetrouw zijn. Het programma laat schaduw en lichtinvallen, die zichtbaar zijn op de originele foto, terugkomen. Met de externe kleurenmeter kunnen zelfs behang en vloerbedekking beoordeeld worden. Naast de Global Paint Colors 1750 kleurwaaier zijn ook de meeste bekende overige waaiers in het systeem verwerkt.

Kweekkassen populair sinds rookverbod

Kweekkassen of hobbykassen genieten over het algemeen populariteit bij mensen met heel groene vingers. Toch blijkt het productsegment ook zeer geliefd bij de horeca, als alternatieve rokersruimte. Adriaan Koppens van Royal Well Kassen uit Lunteren spreekt zelfs van een ware hausse aan bestellingen door restaurants. Zij zien in de kweekkassen transparante, sfeervolle en winddichte rokersplekken… Over extra dienstverlening gesproken!

MENSEN

Flink wat veranderingen binnen de Henkel Benelux-organisatie.

Rob Uytdewillegen heeft het bedrijf verlaten. Hij zet zijn carrière na 22 jaar voor buiten Henkel. Uytdewillegen wordt opgevolgd door Edu Hartog, die in de functie van General Manager Consumer & Craftsmen Benelux verwantwoordelijk is voor de activiteiten van de consumentenkleefstoffen en bouwchemische producten van Henkel in de Benelux. Hartog treedt tevens toe tot het Executive Committee. Sander van Hooft volgde Brigitte Vos op als productmanager Benelux van Perfax. Walter Brattinga tot slot, is alweer een tijdje Marketing Director Consumer & Craftsmen Adhevise Benelux.    

Daniël Rasenberg is de nieuwe marketingmanager bij Jardin. Rasenberg werkte eerder voor onder meer Black & Decker. Cynthia van den Brande werd eind augustus aangesteld als marketingassistente.

Walter Henkel

Sander Henkel

Dreumex wint innovatieprijs

Op de Préventica beurs 2009 in Frankrijk, een toonaangevende beurs voor persoonlijke beschermingsmiddelen, heeft de One2Oneclean dispenser van Dreumex de innovatieprijs gewonnen. In de categorie ‘persoonlijke hygiëne’ kwam dit product als beste uit de bus met het oog  op persoonlijke hygiëne en bescherming van personeel. Deze touch-free dispenser doseert automatisch en garandeert economisch verbruik.

Groei online klusaanbestedingen

In 2009 worden meer dan 70.000 klussen van particulieren online aanbesteed. Voor veel zzp’ers in de bouw zijn deze online klusaanbestedingen -met een totale waarde van meer dan € 200 mln- de redding in een tijd dat de bouw hard getroffen wordt door de crisis. Werkspot.nl, de marktplaats voor klussen in en om het huis, zag vanaf het begin van de kredietcrisis een grote toestroom van zzp’ers die zich voor die tijd als onderaannemer op grote bouwprojecten verhuurde. Oprichter Joost Gielen van Werkpot.nl voorspelt dat dit jaar nog veel meer zelfstandigen uit de bouw de switch van bouwplaats naar particuliere opdrachtgever zullen maken. Uit onderzoek van Werkspot.nl blijkt dat de nood het hoogst is in de volgende regio’s: Noord-Brabant, Zuid Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Dat het werk dat bij particulieren wel voorhanden is, heeft te maken met de trend dat mensen in deze onzekere tijd liever in hun bestaande huis blijven wonen en opknappen dan hun huis te koop te zetten. Tegelijkertijd laten huizenverkopers kleine verfraaiingen aan hun huis doen om hun huis beter verkoopbaar te maken.

Jos de Vries wint Rus Prix Award

Christiaan Rikkers, managing director van Jos de Vries The Retail Company kreeg onlangs in Noordwijk de prestigieuze Rus Prix Award uit handen van de Russische ambassadeur Gevorgian. Rikkers was vorig jaar spreker op MIX’ Nationale DHZ-sessie. Het bureau ontving de prijs voor de bijzondere bijdrage aan de goede betrekkingen tussen Rusland en Nederland.

I De Vries image001

Ter gelegenheid van de viering van Onafhankelijkheidsdag van de Russische Federatie worden jaarlijks eretoekenningen uitgereikt aan personen en instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van Russisch-Nederlandse betrekkingen op handels-, maatschappelijk en cultureel gebied. Jos de Vries The Retail Company kreeg de prijs als MKB-bedrijf voor de beste resultaten bereikt door een Nederlandse onderneming op de Russische markt. 

Jos de Vries The Retail Company uit Maarssen is actief in Rusland sinds 2006 op het gebied van de ontwikkeling van retailconcepten, shopping centers en airport retail. De teams van gespecialiseerde ontwerpers en retail-marketingdeskundigen zorgen voor de directe link tussen creativiteit en commercie. Een combinatie die een succesformule is voor klanten in Rusland en Nederland, maar ook in veel andere Europese landen, India en het Midden-Oosten.

Perfax is cool

Perfax is officieel een Cool Brand. In de nieuwste editie van Coolbrands, the Guru Book staat Perfax tussen andere internationaal bekende merken als Nespresso, Michelin en Coca Cola. Het boek vertelt de unieke verhalen achter deze merken met een duurzame factor. Het opmerkelijk groene denken en doen van Perfax bezorgde het bekende gele pakje een plaats in deze inspirerende uitgave. Henkel is al jaren actief op het gebied van duurzaam ondernemen en heeft daarmee indrukwekkende resultaten behaald. Perfax behanglijm wordt namelijk geproduceerd op basis van natuurlijke en vervangbare grondstoffen, waarbij de grondstofleveranciers Sustainable Forestry verzekeren. Daarnaast is de verpakking gemaakt van 90% gerecycled papier, is 100% recyclebaar en is het gehele productieproces duurzaam ingericht.

G Henkel coolbrands front

Global Paint Products ‘on tour’

In augustus en september is Global Paint Products ‘on tour’. In 2008 organiseerde de verfleverancier de succesvolle Aquatour, waarmee de schilder geïnformeerd werd over het oplosmiddelarme PU Top-concept. Dit jaar laat Global Paint vakmensen nu kennismaken met haar 2010-producten. De technische aspecten worden toegelicht en de schilders mogen de producten ook aan een praktijktest onderwerpen.

K Global Paintexperience tour

Nieuwe catalogus Powers

Powers heeft een nieuwe catalogus. Die staat vol met nieuwe producten, goedkeuringen en technische informatie.

J Powers Catalogue Cover 2009

Stanley komt met parkeerschijf

Stanley ontwikkelde de unieke Laden-Lossen Parkeerkaart, om het bouwprofessionales makkelijker te maken om te laden-lossen. Daarnaast kunnen bouwvakkers de nieuwe Lock ‘n Stock gereedschapswagen winnen. Om kans te maken op deze of een van de andere prijzen, kunnen hun persoonlijke code invoeren op www.laden-lossen.nl. Trouwens, de Laden-Lossenschijf is niet rechtsgeldig en is een ludieke actie.

Drie prijzen voor Hunter Douglas

De afgelopen maanden sleepte Hunter Douglas een drietal prestigieuze prijzen in de wacht. De eerste innovatieprijs voor binnenzonwering, gesponsord door de vakbeurs R+T in Stuttgart, werd toegekend voor de horizontale jaloezie Luxaflex Megaview. Ook op de vakbeurs Heimtextil in Frankfurt ging de zonweringspecialist met de eer strijken. De Luxaflex Duette Architella Shades werd met de innovatieprijs bekroond. Het vakblad Interior Concepts reikte op de Intirio-vakbeurs in Gent eveneens een innovatieprijs uit aan Hunter Douglas. Dit keer viel de eer te beurt aan Parametre, een product van Sunway Benelux en ontworpen door 3Form, een Hunter Douglas-bedrijf.

Ten Hulscher Plusverkopers bezoeken Milaan

In mei bezochten Gezinus Jonkeren (Veneberg uit Hardenberg), Chris Visser (Jacob Bakker IJzerhandel uit Enschede) en Jürgen Botman (De Jong & Roos uit Schagen) de Mandelli fabriek in Besana Brianza bij Milaan in Italië. Zij kregen dit weekend aangeboden omdat zij op het Ten Hulscher Event in februari werden geloot als Ten Hulscher Plus verkoper 2008.

H  Ten Hulscher THPLUSVerkopers

Nieuwe catalogus Silca

De Silca Key Catalogus is volledig herzien en bevat meer dan 2.100 sleutels en de volledige update van de Silca-sleutels. Maandelijkse updates zijn tussentijds te downloaden op www.silca.biz. Het is ook mogelijk de elektronische catalogus via internet te updaten.

Recordwinst en korter werken bij Würth

Ofschoon het economische venijn vorig jaar in de staart zat, wist de Würth-groep in het boekjaar 2008 een recordomzet en een uitstekend bedrijfsresultaat te halen. De geconsolideerde, mondiale omzet steeg met 3,9% naar € 8,82 mrd. In het moederland deed het bedrijf al helemaal goed met een omzetgroei van 6,2%, goed voor € 3,66 mrd. Het bedrijfsresultaat van € 545 mln gaat de boeken in als het op twee na beste. Voor het lopend jaar verwacht het concern een duidelijke teruggang. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet met 16,1%. Ondanks de goede resultaten vorig jaar heeft Würth Duitsland arbeidstijdverkorting van 15% aangevraagd voor bepaalde afdelingen binnen het concern. De maatregel betreft 1.250 van de in totaal 5.000 medewerkers die in Duitsland werken in de logistiek en directie. De resterende binnendienstmedewerkers moeten 5% van hun salaris inleveren als solidariteitsbijdrage. De maatregel moet het behoud van arbeidsplaatsen tot gevolg hebben en het vasthouden van knowhow binnen het concern, aldus de directie. Ook de Nederlandse vestiging ontkomt niet aan de maatregelen en moet 14 arbeidsplaatsen schrappen.

Overigens bracht de Nederlandse poot onlangs de nieuwe productcatalogus 2009-2010 uit. Het boekwerk telt 1.984 pagina’s, is uitgebracht in een oplage van 13.000 stuks en bundelt 30.000 artikelen in de vorm van foto’s, technische tekeningen en noodzakelijke informatie. Het meubelbeslag is ondergebracht in een separaat boekwerk.

N Wurth ORSY1

Iotech...

Sika neemt Iotech over. Met een i dus, en niet met een l, zoals wij abusievelijk schreven in de vorige MIX.

Hollands ophangsysteem wint Australische prijs

Dat had oprichter Rien Stas niet kunnen dromen toen hij begin jaren ’90 als zelfstandig klusser bedacht dat hij een veel slimmer ophangsysteem voor schilderijen kon bedenken dan de bestaande systemen. Stas picture hanging systems ontstond en werd een succes. Onlangs won het product de Minirail van het Eindhovense bedrijf tijdens de designEX in Melbourne een prijs: Best New Product Award for Decorative Accessoires. Deze award, die dit jaar voor de 21ste keer werd uitgereikt, wordt jaarlijks toegekend aan producten voor de interieurbranche die zich onderscheiden door design, functionaliteit en duurzaamheid. De Minirail is een verfijnde aluminium rail met een hoogte met een hoogte van slechts 16 mm, waardoor de rail smal en elegant aan de wand oogt. De bevestigingspunten zijn onzichtbaar. Het juryrapport meldt: ‘Het systeem sluit volledig aan op de hedendaagse trends in interieurdesign, waarin ruimtes persoonlijk én flexibel worden ingevuld met kunst.” Stas wint voor de derde keer een prijs. Eerder kreeg het bedrijf onder andere De Gouden Medaille  tijdens de internationale uitvindersbeurs in Genève.

Q Stas Minirail wint prijs

Xella wordt Fermacell

De marktleider in gipsvezelplaten, Xella Droogbouw Systemen, heeft gekozen voor een andere naam: Fermacell. En daarmee wordt de bedrijfsnaam gelijk aan de merknaam. Fermacell BV blijft een bedrijfsonderdeel van de Xella Groep. Met de nieuwe naam gaat het bedrijf gebruik maken van de  kracht die de merknaam de afgelopen jaren opbouwde. Bovendien helpt een eenduidige bedrijfs,- en merknaam ook bij verdere internationalisering van de onderneming. De Fermacell gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels, die via recycling uit oud papier worden gewonnen.

Nieuwe consumentenwaaier Nelf

Veel verfkleuren hebben een rijke traditie en zijn hierdoor van historische waarde. Een selectie van deze monumentale kleuren is opgenomen in de nieuwe Monumentenwaaier 2010 van Nelf Lakfabrieken. Die bevat in totaal zo’n zestig authentieke kleuren met namen als Sienna, Standgroen en Bruine omber. 

O Nelf Monumentenwaaier 2010

MTD gaat oostwaarts

Tuinmachinefabrikant MTD, de nieuwe moeder van Wolf Garten, gaat flink expanderen in Oost-Europa. Het concern opende onlangs nieuwe verkoopkantoren in Bulgarije en Rusland en zal in beide landen het complete merken- en productenaanbod in de markt zetten. De overname van de bestaande Bulgaarse importeur en de stap in de Russische markt wijzen erop dat het concern de marktpositie in Oost-Europa aanzienlijk wil versterken.

Ondertussen in de regio…

Europa is groot, maar niet alle ontwikkelingen zijn grenzeloos. Ook regionaal is er volop dhz-nieuws te melden. MIX stroopt maandelijks ook de bospaden af naar wetenswaardigheden.

Brand

Bij bouwmarkt Multimate aan de Zomerdijk in IJsselstein brak eind augustus brand uit in een stapel hout. Brandstichting is niet uitgesloten. De brand is ontstaan in een stapel hout buiten de opslagruimte. Via een grote houtplaat die tegen de gevel stond sloeg de brand naar binnen. De brandweer had het vuur snel onder controle en er raakte niemand gewond. De voorste helft van de winkel heeft nauwelijks van de brand te lijden gehad. Het achterste gedeelte werd in verband met waterschade tijdelijk gesloten. (Bron: www.deweekkkrant.nl)

Formido redt wedstrijd

De '7 kilometer van Martenshoek', de hardloopwedstrijd die op zondag 27 september in Hoogezand wordt gehouden, is op het laatste nippertje gered van aflassen. De organisatie hield er al voorzichtig rekening mee dat de wedstrijd dit jaar wel eens geschrapt zou kunnen worden. Redder van het evenement is eigenaar Reind Wolters van bouwmarkt Formido in Hoogezand die een fikse sponsorduit in het zakje deed. (Bron: www.dvhn.nl)

Verfdief betrapt

Bij de Gamma in Vlissingen werd een 23-jarige Vlissingse betrapt toen zij voor € 112,00 aan verfartikelen wilde stelen.

De vrouw was de kassa al gepasseerd toen zij werd aangesproken door winkelmedewerkers, die de vrouw aanhielden en overdroegen aan de politie. De vrouw wilde geen verklaring afleggen, maar wordt mogelijk in verband gebracht met eerdere diefstallen die bij de Gamma hebben plaatsgevonden. De politie stelt een onderzoek in (bron: www.hvzeeland.nl).

Sorbo lanceert consumentenplatform

Nedac Sorbo introduceert een consumentenplatform op de website www.uwhulpinhuis.nl. De site wordt het kloppende hart van de communicatiestrategie voor de herlancering van Sorbo Blue Wonder (alles in éénreiniger, badkamerreiniger en vloerreiniger). En voor de introductie van twee speciale varianten Sorbo Blue Wonder in Sprayflacon (ready to use). De website is opgezet als community met onder meer columns, een agenda met uitgaanstips, een nieuwspagina en shoptips.

F sorbo BWblauw spuit hr

Hogere prijzen voor duurzaamheid

Duurzaam koopgedrag van consumenten uit zich niet langer alleen in de producten die men koopt, maar ook in de winkels wáár men koopt. Een ruime meerderheid van de Nederlandse consumenten, 59%, is bereid meer te betalen in een winkel die energiezuinig is. Tevens verwacht een kwart van de consumenten dat duurzaamheid een belangrijker koopcriterium wordt, zo blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Dat je met een milieuvriendelijk assortiment succes kunt hebben, is niets nieuws. Bijzonder is echter dat je met energiezuinige installaties (zeker/waarschijnlijk) ook klanten kunt winnen, aldus 47% van de ondervraagden. Sterker nog: 59% van de consumenten is zelfs bereid om meer te betalen in een duurzame winkel. 40% 1 tot 5% meer, 15% 6 tot 10% meer en 4% zelfs meer dan 10% meer. Daarnaast is 64% van mening dat winkels duurzamer moeten worden. De conclusie van het onderzoek ligt daarom voor de hand: duurzaamheid biedt de retailsector dus duidelijk kansen.

Weinig merkenbesef bij gazonmaaiers

Veel tuinliefhebbers kennen de meeste fabrikanten van gazonmaaiers en verticuteermachines niet. Zo blijkt uit een onderzoek dat Konzept & Markt in Duitsland uitvoerde onder tuinbezitters die een dergelijk apparaat hebben of de aanschaf ervan overwegen. Slechts drie van de twaalf merken behalen een naamsbekendheid van meer dan 50%. Zes merken zijn zelfs bij één op de vijf ondervraagden niet bekend. De studie maakt ook duidelijk dat er een verband is tussen bekendheid en merkenvoorkeur. Klinkende namen worden eerder gekocht dan relatief onbekende. Qua imagomakers scoren vertrouwen, sympathie en uniciteit erg hoog. Opvallend is dat rationele zaken als nieuwe productontwikkeling of leidende technologie laag scoren. De conclusie is ook duidelijk: het is zaak om veel beter gebruik te maken van het merkpotentieel. Zeker voor een sterk merk zijn klanten bereid om 20% meer uit te geven dan voor onbekendere namen.

Nieuwe Hermadix-folder

Hermadix heeft een nieuwe Houtdecor verfbeitsfolder. Die geeft eindgebruikers antwoord op de meest gestelde vragen. Ook geeft de gratis folder informatie over de eigenschappen en toepassingen van de beits.

Ondernemer terug naar Deco Home

Jan de Vree nam per 1 augustus de vestiging van Thuisin Woerdman in Malden over. Hij besloot zich met zijn winkel weer aan te sluiten bij de Deco-Homeformule. De Vree was op zoek naar een eigen winkel nadat hij twintig jaar in de schoenenretail had gewerkt.

A decohome de vree 1

Hornbach optimistisch over groei

Onder het motto ‘maak er jouw project van!’ startte Hornbach eind augustus een nieuwe tv-campagne. De keten roept hiermee iedereen op om doe-het-zelfprojecten in en om het huis, die altijd maar blijven liggen, eindelijk aan te pakken. Met deze campagne wil Hornbach zich opnieuw profileren als partner voor mensen met grote plannen. Dus ook de professional (zie elders in deze MIX).

Positief nieuws meldt de keten over de nieuwe vestiging in Breda. In oktober wordt de bouwplaats ingericht en de deuren gaan, naar verwachting, in juli volgend jaar open. De nieuwe winkel aan de Konijnenberg wordt het grootste Hornbach-filiaal in Nederland. Vier jaar geleden had keten al plannen een megabouwmarkt te vestigen in Breda op de plek van het oude pand van autobedrijf Van Tilburg-Bastianen. Het plan liep echter een paar jaar vertraging op, door het uitblijven van de benodigde vergunningen. Hornbach verwacht dat de nieuwe vestiging 180 nieuwe arbeidsplaatsen zal creëren. Moeizamer verloopt de geplande uitbreiding van tuincentrum naar bouwmarkt in Geleen. Directeur Evert de Goede: “We hopen snel op een positief besluit voor de uitbreiding. Europawijd voeren we dezelfde policy dat we bouwmarkten mét tuincentrum voeren. Kunnen we dat in Geleen niet realiseren, dan mag je concluderen dat we daar vertrekken.” Het tuincentrum in Nieuwerkerk aan de IJssel werd vorig jaar met de grond gelijk gemaakt en volgens De Goede kan Hornbach vrij snel beginnen aan de bouw. Het enige probleem is nog de vergunning voor de overkapping maar naar verwachting gaat de vestiging een halfjaar na Breda open. In Alblasserdam heeft de keten te kampen met een onwillige gemeente. Het buitenterrein moest gesloten worden, omdat het in strijd zou zijn met de vergunning. Inmiddels heeft Hornbach een aanvraag ingediend voor 4.000 m2 siertuin, dus puur presentatie en geen verkoop.

Praxis helpt energie besparen

Praxis en Nuon slaan de handen ineen om klanten te laten zien hoe zij op een slimme manier minder energie kunnen verbruiken. Zo kunnen zij fors op de energierekening besparen. Bezoekers van www.praxis.nl krijgen met behulp van de Nuon VerspillingsCheck snel een beeld van hun energieverbruik. Hierdoor weten zij direct welke mogelijkheden er zijn om energie te besparen. Begin september was er in dertig Praxis-vestigingen een Nuon energieadviseur aanwezig voor gratis energieadvies. Iedereen die tijdens die dagen een jaarcontract afsloot bij Nuon, kreeg een Praxis-waardebon ter waarde van € 50,- kado.

Magazine Mastermate

Mastermate introduceert de nieuw Mastermail in magazinevorm. Mastermail ‘oude stijl’ groeide uit haar jasje en er was behoefte om meer te kunnen laten laten zien van het brede assortiment, meer informatie aan klanten te kunnen geven en dit te combineren met acties. Dit nummer van Mastermail besteedt uitgebreid aandacht aan het thema ‘Brandveilig’. De nieuwe Mastermail zal tweemaandelijks verschijnen en is twaalf pagina’s dik.

P Mastermate Mastermail Pagina

Veerboot schakelt over op leds

Led takes over the world! De opmars van deze zuinige lamp is niet meer te stuiten. Onlangs is de Veerboot Vlieland volledig overgeschakeld op LED verlichting. De catamaranboot van rederij Doeksen verbruikte te veel energie. Op advies van Elektrotechniek Harlingen zijn daarom alle 35 en 50W halogeenspots vervangen door 3W LED lampen. Het resultaat is er wel naar. 30kW aan verlichting is teruggebracht naar 2,1 kW. Niet alleen scheelt dat enorm aan energieverbruik, het lawaai voor omwonenden aan de wal is nu ook verdwenen. De verlichting kan nu worden aangesloten op de walspanning, waardoor de generatoren uit kunnen.

Betafence ook via Kramp

Kramp voegde Betafence toe aan het assortiment. Betafence is marktleider op het gebied van afrasteren en heeft een uitgebreid assortiment voor uiteenlopende toepassingen. Op www.kramp.com zijn alle producten te vinden.

Zwevende en bubbelende vrouwen en jongeren

Nederlandse vrouwen en jongeren zijn het meest ontevreden over de badkamer en hebben het meest te wensen. Hoog op het verlanglijstje voor de badkamer staan een zwevend toilet en bubbelbad. Dat laatste is met name bij jongeren populair, zo blijkt uit een onderzoek dat USP Marketing Consultancy onder 591 consumenten uitvoerde in opdracht van Plieger. Een derde van de ondervraagden heeft niets te wensen omdat men tevreden is over de badkamer. Bij mannen en 55-plussers bedraagt dat percentage zelfs 50%. Naast het zwevend toilet en het bubbelbad staan een gewoon bad en een designradiator hoog op het verlanglijstje. Stoomcabine, ledverlichting in de vloer en een dubbele douchekop sluiten het lijstje.

Goede resultaten Leifheit

Het Leifheit-concern behaalde in 2008 een omzet € 280 mln, een plus van 1,3% in vergelijking met een jaar eerder. Ook het resultaat voor belastingen (EBIT) stemde het management tot tevredenheid: tegenover de € 2,4 mln van 2007 verwacht de directie minstens € 4 mln in de boeken te schrijven. De bedrijfstak ‘badkamer’ was goed voor € 76 mln, een plus van 2,7%, ‘huishoud’ deed het met € 204 mln ook prima (€ 202 mln in 2007).

Altrex reikt Doeland-prijs uit

Dick en Bea Bergman nam vorige maand de prijs van een speciale Altrex/Doeland-actie in ontvangst; een Villeroy & Boch tafelcultuurpakket twv € 1.008,-. De actie vond in het voorjaar plaats bij alle Doelandvestigingen. Bij aankoop van een Altrex Double Decker huishoudtrap maakte de klant door het opsturen van een speciale actiecoupon kans op deze prijs.  De prijs is uitgereikt bij Doeland Hasselt. Op de foto krijgen de winnaars (m) hun prijs uitgereikt door Marc Krukkert (l) van Altrex en dhr. Kuiper (r), eigenaar van Doeland Hasselt.

Ruro breidt pakket uit

Ruro is al jaren agent voor bekende merken als Idealspaten-Bredt tuingereedschap, Förster zwerfvuilgrijpers, Nierhaus kniebeschermers en Talpex en Deufa diervallen. Onlangs werd het pakket uitgebreid met twee Duitse topmerken. Gesmede snoeigereedschappen van Julius Berger GmbH & Co. KG zijn onder meer zeer geschikt voor hovenier en boomkweker. Mesto  Spritzenfabrik GmbH produceert een compleet pakker drukspuiten voor de professional en particulier.

Verhuizingen

Kukko Benelux verhuisde per 1 augustus naar Canadaweg 4a, 4661 PZ Halsteren. Oók de telefoon- en faxnummers zijn gewijzigd: tel. 0164.65.03.00, fax 0164.65.03.99.

Evva Nederland verhuisde per 1 september naar Aquamarijnstraat 7, 7554 NM Hengelo, tel. 074.851.53.00, fax 074.851.53.49, info@evva.nl.

Sto Isoned verhuisde 1 september naar een nieuw pand in Tiel. Het nieuwe adres: bedrijvenpark Medel, Lingewei 107, 4004 LH te Tiel. De overige adresgegevens blijven ongewijzigd en meer informatie staat op www.sto.nl

Frencken overgenomen door Soudal

Lijmfabrikant Frencken in Weert werd eind augustus overgenomen door Soudal. Marketingdirector Luc Thys van Soudal geeft aan dat deze overname goed past in de groeistrategie van de Soudal groep, maar zonder het merk en de identiteit van Frencken aan te tasten. “Frencken heeft een sterke know-how inzake lijmen en zal die positie en expertise verder kunnen uitbreiden binnen de Soudal-groep.” Klanten kunnen ook in de toekomst rekenen op ondersteuning en service vanuit Weert. Ook de productie, van onder meer PU constructielijm, hout- en contactlijm, blijft in Weert gecentraliseerd. Frencken blijft dus geheel onafhankelijk binnen de context van een grotere groep. Thys: “Wij verwachten van deze samenwerking diverse synergieën dankzij gezamenlijke aankoop en kruisbestuiving inzake ontwikkeling. Soudal is al vele jaren een pionier met isocyanaatvrij polyurethaanschuim en oplosmiddelvrije lijmen en kitten. Ook met MS polymeren heeft Soudal een bijzonder ruime ervaring. Frencken kan deze basistechnologie benutten om geavanceerde industriële lijmen te ontwikkelen voor professionele gebruikers.”

B Frencken Fabrieken logo kleur klein

Over de grenzen

Niet alleen in ons landje beweegt de dhz-branche, ook buiten onze landsgrenzen mag je spreken van een levendige sector. Daarom blikken we maandelijks over onze ‘eigen’ horizon heen met berichten over de ontwikkelingen elders.

Aantrekkende markt?

Het lijkt erop dat de Duitse dhz-sector langzaam uit het dal kruipt. De eerste resultaten wijzen erop, maar ook de stemming onder de klussers is optimistisch. Volgens een onderzoek van een instituut dat de vrijetijdsbesteding onderzoekt, gaat het merendeel van de Duitsers niet bezuinigen op dhz-aankopen. Dat is ronduit positief want ongeveer een derde deel van de Duitse klussers is werkeloos of anderszins door de crisis rechtstreeks getroffen. Denk daarbij aan deeltijd-ww of het verlies van spaartegoeden.

Ook de eerste cijfers van de Hagebau-groep laten een positief beeld zien. De eerste vijf maanden van dit jaar behaalde de keten een lichte omzetplus van 0,6%, goed voor een totaalscore van € 1,586 mrd. De Hagebau-bouwmarkten deden het met een plus van 4,1% zeer tevredenstellend. Voor een gedeelte kwam die groei ook door de toename van het aantal winkels. Eind 2008 telde de keten 1.180 vestigingen, eind mei stond de teller op 1.201.

Bijzondere gevallen

Een ander positief nieuwtje: Praktiker heeft de arbeidstijdverkorting teruggedraaid. In maart werd de maatregel in 81 vestigingen genomen en daarvan waren er in mei nog slechts 5 over. Praktiker spreekt momenteel van een positieve ontwikkeling van de cijfers, dus lijkt de terugval die het concern aan het begin van het jaar doormaakte, voorlopig gestopt. Maar één zwaluw maakt klaarblijkelijk nog geen zomer, want de keten behoudt zich het recht voor, opnieuw arbeidstijdverkorting in te voeren als in de tweede helft van het jaar de resultaten daartoe nopen.

Knauber koos in één van zijn winkels voor een heel bijzonder specialisme: een hengelsportshop-in-shop. Dat is een heel bijzondere uitbreiding van het segment ‘hobby’. De keten koos voor een behoorlijk diep en breed assortiment want liefhebbers vinden hier alles, van allerlei hengels tot aas en een breed scala aan accessoires. Bij een specialist hoort ook service: kleinere reparaties aan de hardware worden door een deskundig persoon ter plekke uitgevoerd.

Duitman importeur Teetz

Om de lijn graveermachines compleet te maken, ging Duitman in zee met de Duitse producent Teetz. Hierdoor kan Duitman nu professionele graveermachines aanbieden met een graveerberei van 120x80 mm tot 1220x2440 mm.

Baltus wint Wii

Nicovij hield onlangs zijn ledenvergadering bij Hermeta in Asperen, waarna er een rondleiding langs de productiefaciliteiten plaatsvond. De Nicovij-leden konden meedoen met een prijsvraag, Paul Baltus van Ijzerhandel Baltus won de hoofdprijs, een Wii-spelcomputer.

L Hermeta prijsuitreiking Baltus

Frelu verkozen tot ING Starter van de maand

Het bedrijf is nog maar koud van start en heeft nu al gelijk een opsteker te pakken. Frelu BV is door ING gekozen tot ‘Starter van de maand’. Het bedrijf uit Bunschoten levert kunststof leidingsystemen en heeft twee man  in dienst. Vanwaar de eervolle onderscheiding? ING kiest op basis van een goed ondernemersplan, innovatie, bijzondere producten, degelijk ondernemerschap en inventiviteit. Deze zaken komen terug in de basisovertuiging van eigenaar Mirko Kuit: ‘Kan niet, bestaat niet.’ Met welke vraag een klant ook komt, Kuit en zijn medewerkers regelen het. Linksom of rechtsom. “Dat is waar het om gaat in deze tijd: service voor de klant. De klant staat centraal.” Zijn ambitie is om een aantal vestigingen in heel Nederland te openen. “Maar wel met de mensen die de vestiging behandelen alsof het hun eigen zaak is.” Alleen dan kan een sterke en directe band met de klant, hét sterke punt van Frelu, bestaan.

Novanta en Festool/Protool geopend

Begin juni opende het Festool/Protool trainingscentre en Novanta in Dalfsen haar deuren. De broers Titus en Alfons Kamphuis zijn initiatiefnemers en eigenaren van Novanta. Titus is trainer bij Festool en Protool en gespecialiseerd in hout, terwijl Alfons glasspecialist is. Novanta levert en plaatst glas door heel Nederland, van glazen douchedeuren tot en met glazen balustrades. Op de eerste verdieping trainen Festool en Protool hun partnerdealers. Dit trainingscentre is het tweede, naast de vestiging in Waddinxveen.

Makita-actie erg succesvol

Wie onlangs bij één van de Multimate-vestigingen een Bahco actieproduct kocht, maakte via een antwoordkaart kans op een Makita powertoolspakker ter waarde van € 750,-. Half augustus werd de prijs uitgereikt aan de winnaar, dhr. Segeren uit Terheijden in de Multimate in Made.

C multimate bahco makita

Dertig jaar Nestinox

Nestinox viert in 2009 haar dertigjarig bestaan. Aanleiding om op 19 november het Nestinox Jubileum Congres te organiseren. Het gratis congres vindt plaats in Best en is bedoeld voor iedereen die zich bezighoudt met rvs en/of rvs bevestigers. Vier sprekers houden een lezing over onder meer economische ontwikkelingen, kostenbesparingen en rvs (bevestigers). Ook wordt de bezoekers een rondleiding in het museum ‘Bevrijdende Vleugels’ aangeboden. Voor meer info: www.nestinox.com.

Dorma-kruk wint award

De Dorma Premium deurkruk in Contur Design won de Universal Design Award 2009 in de categorie ‘Wonen’. In totaal werden 50 van de 92 inzendingen voorgelegd aan een internationale jury. 36 inzendingen werden bekroond met de award. De bekroonde producten zijn op zo’n manier vormgegeven dat zij rekening houden met de leeftijd en (on)mogelijkheden van personen en op die manier de kwaliteit van leven verbeteren.

Focus op shopper-congres

Popai organiseert op 29 september het Marketing at Retail Congres onder de titel Focus op de shopper. Dagvoorzitter is Kitty Koelemeijer, verbonden aan de Universiteit Nyenrode en vice-voorzitter van Popai Benelux. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer consumentengedrag, shoppergedrag, de plaats van ‘instore’ in de marketing communicatiemix. Voor meer info en inschrijven: www.popai.nl/marcongres2009.

D POPAI Benelux NIEUW

Van Noordenne De Rooij neemt Mooij Verf Zuid over

Van Noordenne De Rooij Coatings nam per 15 augustus de distributie van bouwverven en de bijbehorende vestigingen in Breda en Tilburg over van Mooij Verf uit Wormerveer. Beide servicecentra behouden hun afhaalpositie voor de schilders. De distributie van de professionele producten vindt voortaan plaats vanuit het centrale magazijn van Van Noordenne De Rooij Coatings in Breda.

Zolderverbouwing uitgereikt

Een Velux zoldermetamorfose ter waarde van € 7.500. De familie Brekelmans uit Almere won deze prijs door haar zolder te registeren op veluxactie.nl. De prijswinnaars zijn erg tevreden over de nieuwe zolder, waaraan in juni de laatste hand werd gelegd.

Foto-actie Bison Montagekit

Bison nodigt consumenten uit hun leukste klusfoto met Bison Montagekit in te sturen. Zij maken daarmee kans op één van de acht Canon spiegelreflexcamera’s. Speciaal voor de actie werd de website www.montagekit.com ontwikkeld. Daar kunnen deelnemers hun foto uploaden, waarna een jury elke maand twee winnaars kiest. Alle inzendingen zijn te zien in de ‘klus wall of fame’ op de actiesite. De actie loopt t/m 31 december en er is winkelmateriaal beschikbaar.

E Bison foto klusmoment

Post en Eger weer bereikbaar na brand

Post en Eger hang- en sluitwerk werd op maandag 15 juni getroffen door een felle brand. Alle personeelsleden konden zich tijdig in veiligheid brengen. Hoewel de materiële schade aanzienlijk was, bleek de administratie nog nagenoeg intact te zijn. Sinds 24 juni is het bedrijf weer bereikbaar op het bekende telefoonnummer. Het adres van het nieuwe bedrijfspand is Stekkenbergweg 6, 1105 AJ Amsterdam.

Clever naar DPS

Dps breidde het programma uit met keukenmengkranen van het Spaanse merk Clever. De eenvoudig te monteren kranen zijn strak en minimalistisch vormgegeven en voorzien van keramische schijven.

Minder omzet Brüder Mannesmann

Brüder Mannesmann heeft in het boekjaar 2008 een omzet behaald van € 83,9 mln. Dat was 7,4% minder dan het jaar ervoor. De directie noemt het resultaat nog alleszins tevredenstellend. Het bedrijfsresultaat groeide van € 3,5 mln naar € 3,7 mln. De gereedschapdivisie boekte een omzet van € 42,9 mln (in 2007: € 61 mln), terwijl de armaturentak het uitstekend deed met een omzet van € 40,1 mln (in 2007: € 28,9 mln). De directie kijkt met optimisme naar het lopende boekjaar: het bedrijf bevindt zich, volgens hen, in een ideale positie om de crisis het hoofd te bieden.

Kruiwagenverkiezing

Enorm Veenstra in Koog aan de Zaan hield een ludieke acties: iedere medewerker, zowel vaste krachten als parttimers, kreeg een kruiwagen tot zijn beschikking om die, op wat voor manier dan ook, te pimpen. Dus helemaal naar eigen inzicht te beschilderen, beplakken, vertimmeren of anderszins te verfraaien. Er staan nu elf zeer verschillende kruiwagens voor de winkel, en er is een verkieizng aan gekoppeld: klanten kunnen stemmen op de mooiste kruiwagen. Een aantal klanten heeft zelfs al geïnformeerd of de kruiwagens te koop zijn.

R kruiwagen

Gebruiksvriendelijke digitale kleurenadviseur

De Global Personal Designer is een gebruiksvriendelijke digitale kleurenadviseur. Op eigen digitale foto’s van ruimtes kan men zien wat andere kleuren doen in woning of kantoor. Dit geavanceerde kleuradviesprogramma onderscheidt zich door gebruiksvriendelijkheid, kleuraanbod en kleurenweergave. Het tijdrovende ‘lijntjes trekken’ is niet nodig, terwijl de gekalibreerde kleuren 100% natuurgetrouw zijn. Het programma laat schaduw en lichtinvallen, die zichtbaar zijn op de originele foto, terugkomen. Met de externe kleurenmeter kunnen zelfs behang en vloerbedekking beoordeeld worden. Naast de Global Paint Colors 1750 kleurwaaier zijn ook de meeste bekende overige waaiers in het systeem verwerkt.

Kweekkassen populair sinds rookverbod

Kweekkassen of hobbykassen genieten over het algemeen populariteit bij mensen met heel groene vingers. Toch blijkt het productsegment ook zeer geliefd bij de horeca, als alternatieve rokersruimte. Adriaan Koppens van Royal Well Kassen uit Lunteren spreekt zelfs van een ware hausse aan bestellingen door restaurants. Zij zien in de kweekkassen transparante, sfeervolle en winddichte rokersplekken… Over extra dienstverlening gesproken!

MENSEN

Flink wat veranderingen binnen de Henkel Benelux-organisatie.

Rob Uytdewillegen heeft het bedrijf verlaten. Hij zet zijn carrière na 22 jaar voor buiten Henkel. Uytdewillegen wordt opgevolgd door Edu Hartog, die in de functie van General Manager Consumer & Craftsmen Benelux verwantwoordelijk is voor de activiteiten van de consumentenkleefstoffen en bouwchemische producten van Henkel in de Benelux. Hartog treedt tevens toe tot het Executive Committee. Sander van Hooft volgde Brigitte Vos op als productmanager Benelux van Perfax. Walter Brattinga tot slot, is alweer een tijdje Marketing Director Consumer & Craftsmen Adhevise Benelux.    

Daniël Rasenberg is de nieuwe marketingmanager bij Jardin. Rasenberg werkte eerder voor onder meer Black & Decker. Cynthia van den Brande werd eind augustus aangesteld als marketingassistente.

Walter Henkel

Sander Henkel

Dreumex wint innovatieprijs

Op de Préventica beurs 2009 in Frankrijk, een toonaangevende beurs voor persoonlijke beschermingsmiddelen, heeft de One2Oneclean dispenser van Dreumex de innovatieprijs gewonnen. In de categorie ‘persoonlijke hygiëne’ kwam dit product als beste uit de bus met het oog  op persoonlijke hygiëne en bescherming van personeel. Deze touch-free dispenser doseert automatisch en garandeert economisch verbruik.

Groei online klusaanbestedingen

In 2009 worden meer dan 70.000 klussen van particulieren online aanbesteed. Voor veel zzp’ers in de bouw zijn deze online klusaanbestedingen -met een totale waarde van meer dan € 200 mln- de redding in een tijd dat de bouw hard getroffen wordt door de crisis. Werkspot.nl, de marktplaats voor klussen in en om het huis, zag vanaf het begin van de kredietcrisis een grote toestroom van zzp’ers die zich voor die tijd als onderaannemer op grote bouwprojecten verhuurde. Oprichter Joost Gielen van Werkpot.nl voorspelt dat dit jaar nog veel meer zelfstandigen uit de bouw de switch van bouwplaats naar particuliere opdrachtgever zullen maken. Uit onderzoek van Werkspot.nl blijkt dat de nood het hoogst is in de volgende regio’s: Noord-Brabant, Zuid Holland, Noord-Holland, Flevoland en Utrecht. Dat het werk dat bij particulieren wel voorhanden is, heeft te maken met de trend dat mensen in deze onzekere tijd liever in hun bestaande huis blijven wonen en opknappen dan hun huis te koop te zetten. Tegelijkertijd laten huizenverkopers kleine verfraaiingen aan hun huis doen om hun huis beter verkoopbaar te maken.

Jos de Vries wint Rus Prix Award

Christiaan Rikkers, managing director van Jos de Vries The Retail Company kreeg onlangs in Noordwijk de prestigieuze Rus Prix Award uit handen van de Russische ambassadeur Gevorgian. Rikkers was vorig jaar spreker op MIX’ Nationale DHZ-sessie. Het bureau ontving de prijs voor de bijzondere bijdrage aan de goede betrekkingen tussen Rusland en Nederland.

I De Vries image001

Ter gelegenheid van de viering van Onafhankelijkheidsdag van de Russische Federatie worden jaarlijks eretoekenningen uitgereikt aan personen en instellingen die zich bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van Russisch-Nederlandse betrekkingen op handels-, maatschappelijk en cultureel gebied. Jos de Vries The Retail Company kreeg de prijs als MKB-bedrijf voor de beste resultaten bereikt door een Nederlandse onderneming op de Russische markt. 

Jos de Vries The Retail Company uit Maarssen is actief in Rusland sinds 2006 op het gebied van de ontwikkeling van retailconcepten, shopping centers en airport retail. De teams van gespecialiseerde ontwerpers en retail-marketingdeskundigen zorgen voor de directe link tussen creativiteit en commercie. Een combinatie die een succesformule is voor klanten in Rusland en Nederland, maar ook in veel andere Europese landen, India en het Midden-Oosten.

Perfax is cool

Perfax is officieel een Cool Brand. In de nieuwste editie van Coolbrands, the Guru Book staat Perfax tussen andere internationaal bekende merken als Nespresso, Michelin en Coca Cola. Het boek vertelt de unieke verhalen achter deze merken met een duurzame factor. Het opmerkelijk groene denken en doen van Perfax bezorgde het bekende gele pakje een plaats in deze inspirerende uitgave. Henkel is al jaren actief op het gebied van duurzaam ondernemen en heeft daarmee indrukwekkende resultaten behaald. Perfax behanglijm wordt namelijk geproduceerd op basis van natuurlijke en vervangbare grondstoffen, waarbij de grondstofleveranciers Sustainable Forestry verzekeren. Daarnaast is de verpakking gemaakt van 90% gerecycled papier, is 100% recyclebaar en is het gehele productieproces duurzaam ingericht.

G Henkel coolbrands front

Global Paint Products ‘on tour’

In augustus en september is Global Paint Products ‘on tour’. In 2008 organiseerde de verfleverancier de succesvolle Aquatour, waarmee de schilder geïnformeerd werd over het oplosmiddelarme PU Top-concept. Dit jaar laat Global Paint vakmensen nu kennismaken met haar 2010-producten. De technische aspecten worden toegelicht en de schilders mogen de producten ook aan een praktijktest onderwerpen.

K Global Paintexperience tour

Nieuwe catalogus Powers

Powers heeft een nieuwe catalogus. Die staat vol met nieuwe producten, goedkeuringen en technische informatie.

J Powers Catalogue Cover 2009

Stanley komt met parkeerschijf

Stanley ontwikkelde de unieke Laden-Lossen Parkeerkaart, om het bouwprofessionales makkelijker te maken om te laden-lossen. Daarnaast kunnen bouwvakkers de nieuwe Lock ‘n Stock gereedschapswagen winnen. Om kans te maken op deze of een van de andere prijzen, kunnen hun persoonlijke code invoeren op www.laden-lossen.nl. Trouwens, de Laden-Lossenschijf is niet rechtsgeldig en is een ludieke actie.

Drie prijzen voor Hunter Douglas

De afgelopen maanden sleepte Hunter Douglas een drietal prestigieuze prijzen in de wacht. De eerste innovatieprijs voor binnenzonwering, gesponsord door de vakbeurs R+T in Stuttgart, werd toegekend voor de horizontale jaloezie Luxaflex Megaview. Ook op de vakbeurs Heimtextil in Frankfurt ging de zonweringspecialist met de eer strijken. De Luxaflex Duette Architella Shades werd met de innovatieprijs bekroond. Het vakblad Interior Concepts reikte op de Intirio-vakbeurs in Gent eveneens een innovatieprijs uit aan Hunter Douglas. Dit keer viel de eer te beurt aan Parametre, een product van Sunway Benelux en ontworpen door 3Form, een Hunter Douglas-bedrijf.

Ten Hulscher Plusverkopers bezoeken Milaan

In mei bezochten Gezinus Jonkeren (Veneberg uit Hardenberg), Chris Visser (Jacob Bakker IJzerhandel uit Enschede) en Jürgen Botman (De Jong & Roos uit Schagen) de Mandelli fabriek in Besana Brianza bij Milaan in Italië. Zij kregen dit weekend aangeboden omdat zij op het Ten Hulscher Event in februari werden geloot als Ten Hulscher Plus verkoper 2008.

H  Ten Hulscher THPLUSVerkopers

Nieuwe catalogus Silca

De Silca Key Catalogus is volledig herzien en bevat meer dan 2.100 sleutels en de volledige update van de Silca-sleutels. Maandelijkse updates zijn tussentijds te downloaden op www.silca.biz. Het is ook mogelijk de elektronische catalogus via internet te updaten.

Recordwinst en korter werken bij Würth

Ofschoon het economische venijn vorig jaar in de staart zat, wist de Würth-groep in het boekjaar 2008 een recordomzet en een uitstekend bedrijfsresultaat te halen. De geconsolideerde, mondiale omzet steeg met 3,9% naar € 8,82 mrd. In het moederland deed het bedrijf al helemaal goed met een omzetgroei van 6,2%, goed voor € 3,66 mrd. Het bedrijfsresultaat van € 545 mln gaat de boeken in als het op twee na beste. Voor het lopend jaar verwacht het concern een duidelijke teruggang. In het eerste kwartaal van dit jaar daalde de omzet met 16,1%. Ondanks de goede resultaten vorig jaar heeft Würth Duitsland arbeidstijdverkorting van 15% aangevraagd voor bepaalde afdelingen binnen het concern. De maatregel betreft 1.250 van de in totaal 5.000 medewerkers die in Duitsland werken in de logistiek en directie. De resterende binnendienstmedewerkers moeten 5% van hun salaris inleveren als solidariteitsbijdrage. De maatregel moet het behoud van arbeidsplaatsen tot gevolg hebben en het vasthouden van knowhow binnen het concern, aldus de directie. Ook de Nederlandse vestiging ontkomt niet aan de maatregelen en moet 14 arbeidsplaatsen schrappen.

Overigens bracht de Nederlandse poot onlangs de nieuwe productcatalogus 2009-2010 uit. Het boekwerk telt 1.984 pagina’s, is uitgebracht in een oplage van 13.000 stuks en bundelt 30.000 artikelen in de vorm van foto’s, technische tekeningen en noodzakelijke informatie. Het meubelbeslag is ondergebracht in een separaat boekwerk.

N Wurth ORSY1

Iotech...

Sika neemt Iotech over. Met een i dus, en niet met een l, zoals wij abusievelijk schreven in de vorige MIX.

Hollands ophangsysteem wint Australische prijs

Dat had oprichter Rien Stas niet kunnen dromen toen hij begin jaren ’90 als zelfstandig klusser bedacht dat hij een veel slimmer ophangsysteem voor schilderijen kon bedenken dan de bestaande systemen. Stas picture hanging systems ontstond en werd een succes. Onlangs won het product de Minirail van het Eindhovense bedrijf tijdens de designEX in Melbourne een prijs: Best New Product Award for Decorative Accessoires. Deze award, die dit jaar voor de 21ste keer werd uitgereikt, wordt jaarlijks toegekend aan producten voor de interieurbranche die zich onderscheiden door design, functionaliteit en duurzaamheid. De Minirail is een verfijnde aluminium rail met een hoogte met een hoogte van slechts 16 mm, waardoor de rail smal en elegant aan de wand oogt. De bevestigingspunten zijn onzichtbaar. Het juryrapport meldt: ‘Het systeem sluit volledig aan op de hedendaagse trends in interieurdesign, waarin ruimtes persoonlijk én flexibel worden ingevuld met kunst.” Stas wint voor de derde keer een prijs. Eerder kreeg het bedrijf onder andere De Gouden Medaille  tijdens de internationale uitvindersbeurs in Genève.

Q Stas Minirail wint prijs

Xella wordt Fermacell

De marktleider in gipsvezelplaten, Xella Droogbouw Systemen, heeft gekozen voor een andere naam: Fermacell. En daarmee wordt de bedrijfsnaam gelijk aan de merknaam. Fermacell BV blijft een bedrijfsonderdeel van de Xella Groep. Met de nieuwe naam gaat het bedrijf gebruik maken van de  kracht die de merknaam de afgelopen jaren opbouwde. Bovendien helpt een eenduidige bedrijfs,- en merknaam ook bij verdere internationalisering van de onderneming. De Fermacell gipsvezelplaten bestaan uit gips en papiervezels, die via recycling uit oud papier worden gewonnen.

Nieuwe consumentenwaaier Nelf

Veel verfkleuren hebben een rijke traditie en zijn hierdoor van historische waarde. Een selectie van deze monumentale kleuren is opgenomen in de nieuwe Monumentenwaaier 2010 van Nelf Lakfabrieken. Die bevat in totaal zo’n zestig authentieke kleuren met namen als Sienna, Standgroen en Bruine omber. 

O Nelf Monumentenwaaier 2010

MTD gaat oostwaarts

Tuinmachinefabrikant MTD, de nieuwe moeder van Wolf Garten, gaat flink expanderen in Oost-Europa. Het concern opende onlangs nieuwe verkoopkantoren in Bulgarije en Rusland en zal in beide landen het complete merken- en productenaanbod in de markt zetten. De overname van de bestaande Bulgaarse importeur en de stap in de Russische markt wijzen erop dat het concern de marktpositie in Oost-Europa aanzienlijk wil versterken.

Ondertussen in de regio…

Europa is groot, maar niet alle ontwikkelingen zijn grenzeloos. Ook regionaal is er volop dhz-nieuws te melden. MIX stroopt maandelijks ook de bospaden af naar wetenswaardigheden.

Brand

Bij bouwmarkt Multimate aan de Zomerdijk in IJsselstein brak eind augustus brand uit in een stapel hout. Brandstichting is niet uitgesloten. De brand is ontstaan in een stapel hout buiten de opslagruimte. Via een grote houtplaat die tegen de gevel stond sloeg de brand naar binnen. De brandweer had het vuur snel onder controle en er raakte niemand gewond. De voorste helft van de winkel heeft nauwelijks van de brand te lijden gehad. Het achterste gedeelte werd in verband met waterschade tijdelijk gesloten. (Bron: www.deweekkkrant.nl)

Formido redt wedstrijd

De '7 kilometer van Martenshoek', de hardloopwedstrijd die op zondag 27 september in Hoogezand wordt gehouden, is op het laatste nippertje gered van aflassen. De organisatie hield er al voorzichtig rekening mee dat de wedstrijd dit jaar wel eens geschrapt zou kunnen worden. Redder van het evenement is eigenaar Reind Wolters van bouwmarkt Formido in Hoogezand die een fikse sponsorduit in het zakje deed. (Bron: www.dvhn.nl)

Verfdief betrapt

Bij de Gamma in Vlissingen werd een 23-jarige Vlissingse betrapt toen zij voor € 112,00 aan verfartikelen wilde stelen.

De vrouw was de kassa al gepasseerd toen zij werd aangesproken door winkelmedewerkers, die de vrouw aanhielden en overdroegen aan de politie. De vrouw wilde geen verklaring afleggen, maar wordt mogelijk in verband gebracht met eerdere diefstallen die bij de Gamma hebben plaatsgevonden. De politie stelt een onderzoek in (bron: www.hvzeeland.nl).

Sorbo lanceert consumentenplatform

Nedac Sorbo introduceert een consumentenplatform op de website www.uwhulpinhuis.nl. De site wordt het kloppende hart van de communicatiestrategie voor de herlancering van Sorbo Blue Wonder (alles in éénreiniger, badkamerreiniger en vloerreiniger). En voor de introductie van twee speciale varianten Sorbo Blue Wonder in Sprayflacon (ready to use). De website is opgezet als community met onder meer columns, een agenda met uitgaanstips, een nieuwspagina en shoptips.

F sorbo BWblauw spuit hr

Hogere prijzen voor duurzaamheid

Duurzaam koopgedrag van consumenten uit zich niet langer alleen in de producten die men koopt, maar ook in de winkels wáár men koopt. Een ruime meerderheid van de Nederlandse consumenten, 59%, is bereid meer te betalen in een winkel die energiezuinig is. Tevens verwacht een kwart van de consumenten dat duurzaamheid een belangrijker koopcriterium wordt, zo blijkt uit een onderzoek van USP Marketing Consultancy.

Dat je met een milieuvriendelijk assortiment succes kunt hebben, is niets nieuws. Bijzonder is echter dat je met energiezuinige installaties (zeker/waarschijnlijk) ook klanten kunt winnen, aldus 47% van de ondervraagden. Sterker nog: 59% van de consumenten is zelfs bereid om meer te betalen in een duurzame winkel. 40% 1 tot 5% meer, 15% 6 tot 10% meer en 4% zelfs meer dan 10% meer. Daarnaast is 64% van mening dat winkels duurzamer moeten worden. De conclusie van het onderzoek ligt daarom voor de hand: duurzaamheid biedt de retailsector dus duidelijk kansen.

Weinig merkenbesef bij gazonmaaiers

Veel tuinliefhebbers kennen de meeste fabrikanten van gazonmaaiers en verticuteermachines niet. Zo blijkt uit een onderzoek dat Konzept & Markt in Duitsland uitvoerde onder tuinbezitters die een dergelijk apparaat hebben of de aanschaf ervan overwegen. Slechts drie van de twaalf merken behalen een naamsbekendheid van meer dan 50%. Zes merken zijn zelfs bij één op de vijf ondervraagden niet bekend. De studie maakt ook duidelijk dat er een verband is tussen bekendheid en merkenvoorkeur. Klinkende namen worden eerder gekocht dan relatief onbekende. Qua imagomakers scoren vertrouwen, sympathie en uniciteit erg hoog. Opvallend is dat rationele zaken als nieuwe productontwikkeling of leidende technologie laag scoren. De conclusie is ook duidelijk: het is zaak om veel beter gebruik te maken van het merkpotentieel. Zeker voor een sterk merk zijn klanten bereid om 20% meer uit te geven dan voor onbekendere namen.

Nieuwe Hermadix-folder

Hermadix heeft een nieuwe Houtdecor verfbeitsfolder. Die geeft eindgebruikers antwoord op de meest gestelde vragen. Ook geeft de gratis folder informatie over de eigenschappen en toepassingen van de beits.

Reactie toevoegen

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief