Intelligente Husqvarna robotmaaier

Intelligente Husqvarna robotmaaier

“De connected garden wordt vaak vergeten”

Op het Mobile World Congress 2019 in Barcelona heeft Husqvarna de Automower 435X AWD geïntroduceerd: een robotmaaier met vierwielaandrijving, artificial intelligence (AI) en smart home-connectiviteit. Deze volledig autonome robotmaaier is ontworpen om overweg te kunnen met ruw terrein en hellingen tot 70%. De nieuwe Automower werkt met Amazon Alexa, Google Home en IFTTT en biedt een open API voor smart home-integratie.

Intelligente robotmaaier met vierwielaandrijving
Husqvarna is niet alleen de uitvinder van de robotmaaier, maar timmert al meer dan 20 jaar aan de weg op het gebied van gerobotiseerd maaien van gazons. “We zijn continu bezig met het doorontwikkelen van onze machines”, licht marketing manager Benelux Bart van Hal toe. “Recentelijk zijn daar uiteraard zaken als connectivity aan toegevoegd, het kunnen aansturen van je maaier via je mobiele telefoon met de Automower X-lijn. Dat heeft als voordeel dat je niet meer bij de machine zelf hoeft te zijn.”

AI
Husqvarna heeft aan dat connected aspect nu iets nieuws toegevoegd. Vanaf dit voorjaar kunnen de 435X AWD en alle andere Husqvarna-robotmaaiers met Automower Connect bediend worden met spraakopdrachten via Amazon Alexa en Google Home. Gebruikers kunnen ook hun eigen programma voor de robotmaaier ontwerpen via IFTTT ('If This Then That’) of de open API. Bovendien werkt Automower Connect met het Gardena SmartSystem, dat irrigatie integreert in de slimme tuin. De spraakinteractie is eerst in het Engels beschikbaar, gevolgd door Duits en Frans. Daarna zullen er extra talen bijkomen. “We hebben die extra feature gelanceerd op het Mobile World Congress in Barcelona. En dat is niet voor niks, want het gaat op dit congres om The Internet of Things (IOT). Connectivity past daar naadloos in. Ook in de tuin, want we zijn met z’n allen altijd en overal verbonden. Zelfs onze keukenapparatuur, tandenborstel, wasmachine en koffiezetapparaat heeft tegenwoordig wifi en kan op afstand gestuurd worden. Waarom dan niet tuinmachines? De connected garden wordt vaak vergeten, terwijl daar veel winst te behalen valt voor de gebruiker. Met de nieuwe X-lijn Automowers willen we hulpmiddelen in de tuin met elkaar verbinden en onderling laten communiceren, een van de belangrijkste redenen waarom het in Barcelona vooral ging over 5G, de opvolger van 4G.” De Artificial Intelligence (AI) op de nieuwe 435X laat het apparaat zelfstandig oplossingen bedenken voor problemen die het tegenkomt. “Stel dat Alexa vaststelt dat jij ergens een afspraak buiten de deur hebt en de Automower wil laten maaien zodat het gazon klaar is als jij terug bent. Dat kan, maar de machine zelf zou in zo’n geval kunnen zien dat hij net gemaaid heeft en deze instructie via Alexa dus terzijde schuiven. Via zo’n slimme toevoeging wordt het gebruikersgemak nog groter. We staan wat dat betreft nog maar aan het begin van deze ontwikkeling, maar de 435X AWD is klaar voor die mogelijkheden in de toekomst.” Overigens zijn de professionele Husqvarna 500-serie robotmaaiers voor de professionele gebruiker aan te sturen via Husqvarna Fleetservices. “Dan kan een hovenier ook meteen aflezen of er onderhoud nodig is, hoeveel er gemaaid is, et cetera. Hij trekt liever geheel zelfstandig zijn eigen plan en kan dat doen vanachter zijn laptop. De robotmaaier voert uit. Voor een consument kunnen die AI functies handig zijn, maar een professional vertrouwt natuurlijk op zijn eigen kennis en ervaring.”

Steile hellingen
Met de Automower 435X AWD lanceert Husqvarna ook een baanbrekend model voor eigenaars van een uitdagend gazon, zegt Van Hal. “Het is een echte klimgeit. Door de vierwielaandrijving en de unieke nieuwe vormgeving met twee verbonden body's kan de robotmaaier steile hellingen tot 70% aan.” Om dit cijfer in perspectief te plaatsen: een zwarte piste heeft een helling van ongeveer 40 tot 60%, een skischans ongeveer 70%. De nieuwe robotmaaier van Husqvarna kan terreinen tot 3500 vierkante meters aan en produceert in werking slechts 62 decibellen. “Die AWD techniek en de speciale opbouw van de 435X is vooral handig voor grote gazons die oneffen zijn, of bijvoorbeeld percelen met dijken. De 435X is uitstekend toegerust om het gras op zulke lastige terreinen piekfijn te maaien.”

Nieuwe veiligheidsfuncties
Naast de ingebouwde veiligheidsfunctie die de maaier automatisch stopt als hij wordt opgetild of omgedraaid, is de robotmaaier ook uitgerust met diverse nieuwe functies voor meer veiligheid. Met Ultrasonic, een functie voor objectdetectie op afstand, verlaagt de 435X AWD zijn snelheid zodra hij in de buurt een object detecteert. Gecombineerd met een rubberen voorbumper zorgt Ultrasonic voor een minimale impact wanneer de robotmaaier in contact komt met een object. Daarnaast is de machine voorzien van een automatische doorgangsfunctie en led koplampen. Er zijn ook verschillende optionele accessoires waaronder verwisselbare deksels in wit en oranje en een borstelkit die de wielen schoonhoudt voor een nog betere tractie.

Kennis
Voor dealers die met Husqvarna robotmaaiers werken is de nieuwe machine weer een uitdagend technisch stukje vernuft dat ze onder de knie moeten krijgen om hun klanten er zo goed mogelijk mee te kunnen helpen. “Onze dealers zijn goed op de hoogte van de laatste stand der techniek. Maar ervaring met robotmaaien is misschien nog wel belangrijker en omdat ze al zo lang met robotmaaiers werken, is het niet moeilijk om hun klanten optimaal te kunnen bijstaan als zij een 435X of 535X aanschaffen. Daarom durven wij als Husqvarna dit soort innovaties ook aan, we hebben een ervaren en technisch goed onderlegd dealernetwerk. Wij verzorgen de opleiding van A tot Z met gespecialiseerd Husqvarna personeel, ook wat betreft onderhoud”, zegt Van Hal. Maar de crux zit hem vooral in het luisteren naar de klant. “Wat verwacht hij van de machine? Op welke soort gazon gaat hij draaien? Hoe moet hij toegepast worden? Als dealer, maar ook als professionele gebruiker, is het belangrijk om juist daar naar te luisteren en je ervaring te laten spreken.”
De Husqvarna Automower 435X AWD is vanaf begin april leverbaar vanaf 4.999 euro incl. BTW. Meer informatie staat op www.husqvarna.nl.
 

Dit artikel staat als Close-Up in de Groene Markt Jaargids 2019.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief