Makita accu, bewezen techniek

Makita accu, bewezen techniek

Makita heeft een goed jaar achter de rug. Dat zegt Arjen Peeters, Product/Accountmanager en Adviseur Tuin & Park. “Over de gehele linie steeg de opbrengst, we zien dat de sector verder groeit en dat particulieren en professionele gebruikers ook steeds meer investeren. En dat doen ze steeds vaker duurzaam.”

Makita haakt op een slimme manier in op die markttrend. “Met de slogan ‘Makita accu, bewezen techniek’ geven we de accu een extra boost, om het zo maar even te zeggen.” Het werkt als volgt. “In de tuin- en parkmachines van Makita werken we grotendeels met 18 V accu’s. Diezelfde accu’s zitten ook in gereedschap van Makita, zoals boormachines. In totaal hebben we in ons assortiment zo’n 150 machines die met dezelfde 18 V accu te bedienen zijn. Die zijn onderling dus uitwisselbaar. Vooral in de bouw is de accu inmiddels zo’n 15 jaar al een betrouwbare krachtbron gebleken. Alle kinderziektes zijn er inmiddels uit, en we mogen dan ook spreken van een sterk, volwassen product. Met de slogan ‘Makita accu, bewezen techniek’ laten we de bouwvakker zijn accu doorgeven aan de hovenier. Die krijgt daarmee een betrouwbaar, krachtig stuk techniek in handen waarmee hij duurzaam vooruit kan.”

Praktijk
Met de nieuwe campagne hoopt Makita ook de twijfelende hoveniers over de streep te trekken. “Er is al een grote slag gelagen, maar er is een kleine groep die nog altijd twijfelt aan de capaciteit van accumachines. Die bang is dat er onvoldoende vermogen geleverd wordt om een bepaald werk te kunnen doen. Terwijl dat in de praktijk keer op keer bewezen wordt, bijvoorbeeld met onze nieuwe accu kettingzaag die een 35 cc benzinevariant evenaart en voor de meeste klussen prima geschikt is. We hebben ook onlangs onze nieuwe heggenschaar op de markt gebracht. Die werkt met een nieuwe messentechniek waarbij de messen bol op elkaar staan, met als gevolg minder wrijving, minder geluid en een langere looptijd. Bovendien opereert die heggenschaar op een enkele 18 V accu. Zo maken we bij alle machines de accu’s onderling uitwisselbaar omdat alles op 18 V werkt. En omdat vanaf introductie van de LXT accu  zo’n miljoen accu’s door ons in de markt zijn gezet, is het potentieel van onze actie enorm. En kunnen wij ook de tuin- en parkmachines verder verduurzamen. ”

Draagvlak onder gebruikers
Gecombineerd met de koolborstelloze technologie van Makita en de accu- en laadtechniek van het merk, moet de stap naar accu ook voor die laatste groep te nemen zijn, vindt Peeters. “Daar komt nog bij dat de consument tegenwoordig eigenlijk niet anders meer verwacht van een professional. Niemand zit meer te wachten op stinkende en brommende uitlaten. Je ziet het ook terug bij grotere aanbestedingen waarbij steeds vaker wordt uitgeschreven op ‘zero emission’. Plus de ergonomische voordelen zijn inmiddels ook bewezen: machines worden lichter en stiller en zijn dus arbo-technisch gezien ook beter voor de gebruiker. Accu is dus echt de kant die we samen op moeten.” 
Niet alleen neemt het vertrouwen in de accu toe, maar machines worden ook steeds intensiever gebruikt, zo ziet Peeters. “Zeker het afgelopen jaar waarbij er niet echt sprake was van een winter, hebben machines continu gedraaid. Accumachines hebben daar nu ook al hun waarde in bewezen.” 

Tweesporenbeleid blijft
Ondanks de overtuiging dat accu het op den duur gaat winnen van benzine, houdt Makita vast aan haar tweesporenbeleid. “Voor zolang het nog duurt en de techniek nog niet alles kan vervangen, adviseren wij accu waar het kan en brandstof waar het moet”, zegt Peeters. “Maar onze focus ligt echt op de accu. Die kan eigenlijk bijna alle soorten werk aan. Maar we zijn nog niet zo ver dat we een zaag hebben voor een bosbouwer om de hele dag dikke bomen te zagen. Maar ik voorzie dat de ontwikkelingen dusdanig snel gaan, dat ook deze grove werkzaamheden binnen enkele jaren door accumachines worden overgenomen.”

Nieuwsgierig naar de nieuwe collectie Makita machines? Vraag dan de brochure aan of kijk op www.makita.nl

Dit artikel staat als Close-Up in de Groene Markt Jaargids 2019.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief