Opkomst Automower zet door

Opkomst Automower zet door

De accumachine wint steeds verder terrein. Ook bij Husqvarna ziet men de vraag naar milieuvriendelijke alternatieven op stroom toenemen

De nieuwe 500-serie van de Automowers komt aan deze vraag tegemoet en zet meteen een nieuwe stap in de robotisering van groenonderhoud. Op de vakbeurs Groene Sector presenteerde Husqvarna onlangs enkele noviteiten. 

De accu-stokheggenschaar van Husqvarna maakte het afgelopen jaar het pakket aan accuproducten van Husqvarna compleet. “Het komende jaar zetten we de groei van accumachines door. Zo kwamen we op de beurs met een hele stille hand gedragen bladblazer die veel stiller is dan zijn voorganger. “Verder komen wij met een nieuwe grasmaaier die over een grotere breedte maait” zo vertelt Anton de Jong. Meer comfort dus. Bovendien kent de machine een aandrijving door twee accu’s, wat een langere maaitijd tot gevolg heeft.” Ook qua accu’s is er nieuws bij Husqvarna. “We introduceren in 2019 batterijen die communiceren met de machines via Bluetooth. Dat is een stap vooruit. De accu’s zelf zijn in onze nieuwe serie heupgordels te bevestigen. Erg handig voor als je het veld in moet. Aan de heupgordel zijn ook kleinere snoeigereedschappen te hangen.” De voordelen van de accumachines ten opzichte van brandstof aangedreven machines zijn inmiddels wel duidelijk. Het lage gewicht en het ontbreken van de uitstoot van schadelijke stoffen, maakt accugereedschap voor de professional een aantrekkelijk alternatief voor zijn benzine aangedreven broertje. “Op ergonomisch gebied is een accu-variant ook een aanwinst”, zegt De Jong. “Er is minder trilling waardoor armen en handen ontzien worden. Bovendien kun je tegenwoordig met een ruggedragen accu gemakkelijk de gehele dag werken zonder hem op te laden.”

Automowers
Bij de Husqvarna Automowers is een nieuwe stap gezet. “Dat de behoefte bestaat was al duidelijk”, zegt De Jong. “Vanaf 1995 hebben we de Husqvarna Automower robotmaaier verder ontwikkeld om te kunnen fungeren als een betrouwbare partner in de tuin; een op alle fronten geteste, allround robotmaaier die altijd gebruiksklaar is. Met gepaste trots kunnen we zeggen dat we wereldwijd de toonaangevende leverancier zijn van robotmaaiers”, zegt hij. “Er zijn intussen meer pilots gedaan in het openbaar groen, onder andere in de gemeente Almere, maar ook in het Schotse Edinburgh en in San Francisco. In plaats van een grote dieselmachine zetten we daar Automowers in. De voordelen zijn duidelijk en steeds meer hoveniers weten het: “dit wordt het nieuwe maaien”. In plaats van zelf op een zitmaaier te gaan zitten, doet de Automower het werk. Voor klanten zijn Automowers een fijne oplossing omdat ze meer eisen stellen aan duurzaamheid: minder lawaai en geen uitstoot van schadelijke stoffen. Minder verstoring dus. Het gazon wordt dagelijks onderhouden in plaats van eens per week handmatig zelf maaien. Voor hoveniers betekent het inzetten van een Husqvarna Automower bij een klant dat die een langdurige relatie met hem aan kan gaan en het gazon op deze wijze dagelijks wordt onderhouden.” 

Fleet Services
De nieuwe 500-serie Automowers is tevens standaard aangesloten op Husqvarna Fleet Services, met alle voordelen van dien zoals real-time informatie over status en track and trace om diefstal te bepreken. “Om de overige machines met Fleet Services te verbinden, installeren wij een sensor op elke machine die connectie maakt met een smartphone zodat de fleet manager/eigenaar grip heeft op zijn machinevloot. Via zijn eigen Husqvarna Fleet Services website worden onder andere de volgende vragen beantwoord: “waar zijn mijn machines?”, “wie heeft de machine voor het laatst gebruikt?”, “hoeveel zijn mijn machines gebruikt?” en “wanneer hebben de machines onderhoud nodig?”. Zo kunnen de juiste beslissingen worden genomen gebaseerd op feiten. Met als doel de productiviteit en efficiëntie te verhogen en uitval te beperken.”  

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief