Uitblinkers in het groene vak in de prijzen

Uitblinkers in het groene vak in de prijzen

Fons Linders Tuinmeesters, Bruggeman hoveniers | ontwerpers, Ed Bijker BV en Copijn Groenaanleg en beheer vielen in de prijzen. 

Op zaterdag 23 februari heeft VHG-directeur Egbert Roozen tijdens de VHG Vakdag op TuinIdee in ’s-Hertogenbosch de prijzen uitgereikt aan de winnaars van de landelijke wedstrijden Tuin, Zwemvijver en Interieurbeplanting van het Jaar 2019. Fons Linders Tuinmeesters, Bruggeman hoveniers | ontwerpers en Copijn Groenaanleg en beheer vielen in de prijzen. Met deze drie nationale wedstrijden en de wedstrijd Boomproject van het Jaar brengt Branchevereniging VHG vakkundig ontworpen en aangelegde groenprojecten onder de aandacht van het publiek en de zakelijke markt. Het vakmanschap van aankomende hoveniers stond ook in de schijnwerpers. Team B van Wellantcollege uit Houten won de eerste prijs in de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2019 die tijdens TuinIdee plaatsvond. 

Weelderige vijvertuin van Fons Linders Tuinmeesters verkozen tot Tuin van het Jaar 2019
De jury was bij het tuinbezoek meteen onder de indruk van de Weelderige vijvertuin van Fons Linders Tuinmeesters: “Deze tuin heeft een absolute wowfactor. Het geheel ‘klopt’: het ontwerp met prachtige zichtlijnen, de stoere materialisatie, de mooie variatie in beplanting, de relatie met het huis, de overall kwaliteit van de voor- en achtertuin, de aandacht voor duurzaamheid. In alle aspecten zie je het uitstekende hovenierswerk terug. Delen van deze tuin zijn interessant zijn voor toepassing in kleinere tuinen.” aldus het juryrapport. 
Directeur Jan Verhoeven: ”Wij zijn trots op ons werk en willen dat graag laten zien. Deze prijs van de vakjury is een erkenning van ons vakmanschap en waardering voor onze originaliteit. Het is een ‘garantie’ dat potentiële klanten te maken hebben met een gerenommeerd bedrijf.” 

Publieksprijs naar Hoveniersbedrijf Ed Bijker BV
Via Facebook konden ook tuinliefhebbers hun favoriete inzending kiezen. Zij verkozen de ‘Citycandy’-tuin van Hoveniersbedrijf Ed Bijker BV tot winnaar van de Publieksprijs 2019. De vakjury over deze tuin: “In de jaren 30-stadswijk ligt de ingezonden achtertuin, omsloten door buurtuinen en een ‘achterom’. De kleine achtertuin van maar 51 m2 maakt de verrassing compleet: mooi gevarieerd groen en met maar liefst drie zitplekken. Slimme oplossingen helpen om een klein oppervlak optimaal te benutten. Een inspirerend voorbeeld voor eigenaren van kleine tuinen.”

Bruggeman hoveniers | ontwerpers wint Zwemvijver van het Jaar 2019
De Architecturale zwemvijver van Bruggeman hoveniers | ontwerpers is dit jaar de winnende zwemvijver. “Deze royale zwemvijver neemt echt een centrale plek in de tuin in, precies naar de wens van de bewoners. Het lijnenspel is prachtig en er is in het ontwerp een uitstekende verbinding gelegd tussen natuurlijke omgeving, huis, tuin en zwemvijver. De mooi geïntegreerde vijver is uitstekend gepositioneerd en nodigt uit tot baantjes trekken, relaxen en in alle rust reflecteren met uitzicht op de waterspiegel. Het vakmanschap van deze zwemvijverspecialist blijkt uit de geleverde kwaliteit op alle fronten: ontwerp, aanleg en waterkwaliteit.” 
Directeur Wiljan Bruggeman "We zijn heel erg blij met deze prijs! We hebben vaker meegedaan en hadden bij deze het gevoel wel een kans te maken. Deze grote vijver laat zien dat zo'n formaat toch energiezuinig kan zijn en dat je maar weinig techniek nodig hebt. Deze competitie zet de sector jaarlijks goed op de kaart.”

Groene lounge Hotel Jakarta door Copijn Groenaanleg en beheer is Interieurbeplanting van het Jaar 2019
Copijn Groenaanleg en beheer, wint met de lounge van Hotel Jakarta in Amsterdam de prijs voor de beste Interieurbeplanting 2019. De jury motiveert haar keuze als volgt: “Een hotel waar dure vierkante meters worden ingeleverd voor binnengroen: dat is onderscheidend! Deze Aziatische hotelhortus doet zo veel meer: hij vertelt over de unieke historie van deze plek, zorgt voor een totaalbeleving en een ‘senang’ sociaal leven op het Java-eiland en laat zien wat je kúnt doen als je groene ambitie hebt. Copijn heeft in elke fase op alle fronten vakmanschap laten zien en met een fantastisch resultaat.” 
Directeur Tjeerd van der Schee: “Al decennialang maken wij interieurbeplantingsprojecten en deze winst is daar een bekroning op. We wonnen al eerder de EILO Award, maar deze prijs spreekt in Nederland meer tot de verbeelding. Voor de sector is het goed dat interieurbeplanting niet als suf en oubollig wordt gezien, maar dat je er hele gave dingen mee kunt doen, zoals in Hotel Jakarta.”

Team B van Wellantcollege wint Nationale Wedstrijd Tuinaanleg
Lucas Muilwijk en Mario Nederlof van team B van het Wellantcollege uit Houten zijn de winnaars van de Nationale Wedstrijd Tuinaanleg 2019. Op de tweede plaats eindigde team van het Prinsentuincollege uit Breda. Het brons ging naar het andere team van het Wellantcollege. Team Aeres MBO Emmeloord werd vierde.
Juryvoorzitter Bas van Swigchem over de winnaars: “Lucas en Mario vulden elkaar prima aan, hadden een goede teamgeest en een natuurlijke manier van samenwerken.” “De eerste dag was het houtwerk een zware opgave”, zegt Mario. “Het ging allemaal echt goed. Het straatwerk klopte helemaal. We hebben alles gegeven en gelukkig is de tuin af. Ik voel me nu super.” We hebben een mooie levende tuin gemaakt, vindt Lucas. “Dat we naar Rusland mogen is bizar. We gaan heel veel trainen om daar een goed resultaat te behalen.”
Een trotse VHG-directeur Egbert Roozen reikte de oorkondes en medailles uit. “Jullie hebben laten zien wat het vak te bieden heeft. Er staan vier prachtige levende tuinen.”

WK in Rusland
Voor de winnaars is er de hoogste eer. Ze maken deel uit van een Nederlands team van mbo-leerlingen dat in augustus deelneemt aan de wereldkampioenschappen beroepen, WorldSkils 2019 in Kazan (Rusland). Aan dit WK nemen 1600 jonge vakmensen uit zestig landen deel in méér dan 56 beroepen.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief