Zo red je met duurzaam hout het woud

Zo red je met duurzaam hout het woud

Wie kiest voor FSC-hout helpt mee in de strijd tegen ontbossing en klimaatverandering.

Hoe meer mensen dat doen, hoe beter dat voor onze bossen is. Daarom is FSC Nederland een nationale campagne gestart waarin zij een oproep doet aan alle beleidsmakers, projectontwikkelaars, architecten, adviseurs, aannemers en consumenten van Nederland: kies voor hout en red daarmee het woud.

Hoe meer huizen, bruggen, hekken en meubels van hout (FSC) worden gemaakt, hoe meer bossen beschermd zijn tegen kappen en platbranden voor andere functies. FSC Nederland wil samen met haar partners met deze campagne bereiken dat de communicatieboodschap bepalend is bij het kiezen voor een (bouw)materiaal.

Ook tropisch hardhout met FSC is verantwoord
Uit onderzoek is gebleken dat zowel professionals als consumenten vaak denken dat het gebruik van tropisch hardhout (FSC) niet verantwoord is. De nieuwe campagne is gericht op het weerleggen van deze misvatting. FSC Nederland en de VVNH, ( Koninklijke Vereniging Van Nederlandse Houtondernemingen)willen juist het gebruik van FSC gecertificeerd tropisch hardhout aanmoedigen. Het is een sterk en duurzaam bouwmateriaal én je zorgt ervoor dat er meer bossen kunnen worden behouden voor de toekomst.

Maar de keuze hoeft niet altijd op hardhout te vallen. Ook Douglas hout is een prima materiaal om mee te werken. Lariks Douglas hout komt van de Douglasspar, groeit in Europa en heeft een levensduur van 10-15 jaar. Oorspronkelijk komt het hout uit Noord-Amerika, waar het Oregon Pine wordt genoemd. Lariks Douglas hout valt in duurzaamheidsklasse 3. Dit houdt in dat het een goede en duurzame houtsoort is.

De Forest Stewardship Council (FSC) is een internationale organisatie die zich inzet voor behoud en verantwoord bosbeheer wereldwijd. FSC spreekt van verantwoord bosbeheer wanneer op evenwichtige wijze rekening wordt gehouden met de ecologische, sociale en economische aspecten die bij bosbeheer horen. FSC heeft dit op een transparante wijze geregeld. Mede hierdoor wordt FSC gesteund door alle grote milieu- en ontwikkelingsorganisaties.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief